IKEA chce wprowadzić bezmięsne klopsiki, które będą smakowały, jak te tradycyjne

IKEA chce wprowadzić bezmięsne klopsiki, które będą smakowały, jak te tradycyjne
Przedstawiciele sieci IKEA zapowiedzieli, że już wkrótce w europejskich restauracjach marki pojawią się całkowicie nowe, bezmięsne klopsiki – co ciekawe, mają one mieć taką samą teksturę, a także smak, jak te tradycyjne.
O autorze
1 min czytania 2020-03-03

Nowa wersja słynnej potrawy marki miałaby pojawić się w jej europejskich restauracjach już w sierpniu br. – takie plany przedstawili w rozmowie z portalem The Verge przedstawiciele szwedzkiego koncernu. Wprowadzenie do oferty roślinnych klopsików ma na celu zmniejszenie nawet o 96% śladu węglowego, powstającego przy produkcji tradycyjnej wersji potrawy.

Roślinne klopsiki będą składały się z mieszanki białka grochu, owsa, jabłek i ziemniaków. Dzięki tym składnikom, zachowana zostałaby tekstura, a nawet smak odpowiadający mięsnej potrawie. 

Jak zapowiedzieli przedstawiciele sieci, roślinne klopsiki miałyby stanowić alternatywę dla osób, które nie tyle są wegetarianami czy weganami, ale zwyczajnie chcą ograniczyć spożywanie mięsa.

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

PS

W ramach promocji holenderskiej kampanii „Week Without Meat” rotterdamski lokal KFC przez cały tydzień będzie serwować swoim klientom wyłącznie wegetariańskie dania.

Słuchaj podcastu NowyMarketing

PS2

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

Menu restauracji IKEA zostało wzbogacone o nowe danie w wersji wegańskiej. W ofercie sezonowej dostępny będzie makaron z sosem bolognese, w którym mielone mięso zastąpione zostało roślinną alternatywą na bazie soi.