Co zrobić, jeśli okazuje się, że jesteś uczulony na gluten? Otworzyć własną, bezglutenową piekarnię zupełnie tak, jak zrobiła to Australijka Cherie Lyden. Teraz kobieta postanowiła w humorystyczny sposób udowodnić, że częsty zarzut dotyczący słodyczy tworzonych zgodnie z zasadami diety bezglutenowej: „to „smakuje jak papier”, nie musi mieć nic wspólnego z prawdą. Tak powstało „ciastko z kartonu”.
Stworzone jedynie ze składników odpowiednich dla osób chorujących na XXX [nietolerancja glutenu – przyp. aut.], a następnie wypieczone w specjalnie zaprojektowanej formie – ciasto do złudzenia przypomina… kawałki kartonu.
Zobacz również
– Gdybym za każdym razem, kiedy słyszę, że bezglutenowe jedzenie smakuje jak papier, miała dostawać dolara – byłabym bardzo bogata – żartuje pomysłodawczyni słodkości i właścicielka piekarni, Cherie Lyden.
Dzięki stworzeniu specjalnej, pokarbowanej formy do pieczenia, ciastko może być produkowane masowo. Na ten moment jest dostępne w trzech australijskich piekarniach należących do sieci Wholegreen Bakery.
Zdjęcia: Wholegreen Bakery
Movember/Wąsopad: jak marki zachęcają do profilaktyki męskich nowotworów [PRZEGLĄD]
PS Oreo z limitowaną edycją ciastek PAC-MAN przygotowaną we współpracy z Namco
Oreo od lat wprowadza do sklepów limitowane edycje swoich produktów. Tym razem marka połączyła siły z uwielbianym na całym świecie bohaterem gry PAC-MAN i stworzyła ciastka, które wyglądają jak jego labirynt!
Słuchaj podcastu NowyMarketing
PS2 Asprod uruchamia sklep z okienkiem drive-thru, w którym kupimy świeże pieczywo
Zamiast hamburgerów i frytek – jeszcze ciepłe bułki i świeże ciastka. Piekarnia zainspirowała się rozwiązaniami gigantów z branży fast food i uruchomiła punkt drive-thru, w którym szybko zamówimy i odbierzemy pieczywo.