Przypadający dziś Dzień Pizzy to świetna okazja na spotkanie w kuchni z bliskimi i przyjaciółmi! Tę najsłynniejszą na świecie potrawę można zamówić przez telefon, ale więcej radości da nam przyrządzenie jej samemu. Piekarnik Amica podpowie nam jaką temperaturę wybrać i jak długo piec pizzę, by była pyszna i idealnie zrumieniona!
9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To tradycyjne włoskie danie podbiło serca także Polaków – lubimy wychodzić do pizzerii, zamawiać je przez telefon, a także przygotowywać je samemu w domu. Wspólne przyrządzanie pizzy to dobra zabawa zarówno dla dorosłych jak i dzieci, które chętnie układają na placku swoje ulubione składniki.
Zobacz również
Przygotowanie pizzy rozpoczynamy od ciasta drożdżowego. Do jego stworzenia będą potrzebne trzy szklanki mąki, po jednej łyżeczce cukru i soli, 25 gram drożdży, 6 łyżek oliwy i odrobina wody. Najpierw należy połączyć składniki na zaczyn (drożdże, łyżeczkę cukru i szklankę mąki), a następnie dodać pozostałe z nich. Ugniecione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, by urosło, np. do piekarnika ustawionego na bardzo niską temperaturę. Piekarnik Amica EB81064A+ INTEGRA posiada szeroki zakres temperatur, który pozwala na ustawienie w środku zaledwie 30°C, w których ciasto drożdżowe idealnie wyrasta.
Po około 30 minutach przychodzi czas na uformowanie koła i ułożenie na placku ulubionych składników. Choć na tradycyjną Margheritę kładzie się tylko sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię, to możliwości komponowania smaków są właściwie nieograniczone. Tak przygotowaną pizzę wystarczy już tylko upiec. Jeśli nie wiemy jaka temperatura i czas pieczenia będą odpowiednie do przygotowania idealnej pizzy, warto zdać się na pomoc piekarnika! Model Amica EB81064A+ INTEGRA posiada 25 gotowych programów, w tym program Pizza. Wystarczy wybrać go na dotykowym ekranie, a urządzenie samo zaproponuje odpowiednie ustawienia. Zapyta nas także, czy wolimy pizzę na cienkim czy na grubym spodzie! W zależności od tego, jaką pizzę lubimy najbardziej możemy również wybrać jedną z 12 funkcji piekarnika i włączyć dodatkowe grzanie z góry (grill), dzięki czemu ser będzie idealnie roztopiony i przypieczony z wierzchu. Piekarniki Amica zapewniają równomierne pieczenie, dzięki czemu zarówno spód jak i brzegi placka będą równo upieczone i chrupiące!
Przygotowanie i pieczenie pizzy to dobra zabawa. Czasem zdarza się jednak, że ser roztopi się zbyt mocno, a składniki spadną z placka brudząc dno piekarnika. System Aqualytic pomaga w szybkim i wygodnym wyczyszczeniu urządzenia – wystarczy wlać na jego dno pół litra wody, ustawić temperaturę na 90ºC i 30 min lub nalać wodę i włączyć funkcję Clean na wyświetlaczu, a para wodna zamieni zabrudzenia w łatwy do usunięcia popiół.
#PolecajkiNM cz. 32: czego szukaliśmy w Google’u, Kryzysometr 2024/25, rynek dóbr luksusowych w Polsce
Gorąca pizza prosto z piekarnika to idealna propozycja zarówno na obiad jak i kolację!
Słuchaj podcastu NowyMarketing
W Dzień Pizzy warto spotkać się w kuchni, by wspólnie przygotować to najsłynniejsze danie na świecie i świętować w gronie rodziny lub przyjaciół.