… przynajmniej raz grillowało w ciągu roku. Za co kochamy grilla? Zdecydowana większość, bo aż 62%, wskazała na czas spędzany z rodziną i znajomymi.
Żyjemy coraz szybciej, intensywniej, a praca i liczne obowiązki sprawiają, że często zapominamy o docenianiu codziennych chwil, czekając jedynie na specjalne okazje. Na przekór pędzącej rzeczywistości i na przekór spotykaniu się Polaków przy wspólnym stole jedynie z okazji świąt, Coca-Cola kolejny rok z rzędu zaprasza wszystkie rodziny do wspólnego grillowania, podkreślając, że jest to doskonała okazja do tego, by cieszyć się radosnymi chwilami wśród najbliższych. Jak wynika z badania „Grillowe zwyczaje Polaków” przeprowadzonego na zlecenie marki Coca-Cola, uwielbiamy grillować i nie potrzebujemy do tego żadnej szczególnej okazji. Co jeszcze?
Zobacz również
Grillujemy coraz więcej
Czas, który spędzamy podczas jednej biesiady zdecydowanie ulega zmianom. I to na plus! Podczas, gdy w 2015 roku 11% Polaków kończyło grillowanie w ciągu pierwszej godziny, dzisiaj czas ten wystarcza jedynie 1% ankietowanych. 34% Polaków spędza na grillu 2-3 godziny. Zdecydowanie wzrósł zaś odsetek osób grillujących 4-5 godzin (z 35% w 2015 roku do 40% obecnie) oraz powyżej 5 godzin (z 15% aż do 24%).
Z bliskimi każdy dzień może smakować wyjątkowo
Zazwyczaj grillujemy z rodziną (81%), ale także ze znajomymi (70%). Najczęściej w ogrodzie lub na działce swojej lub bliskich (87%). Co ciekawe, zdecydowana większość Polaków (92%) organizuje grilla spontanicznie, bez żadnej specjalnej okazji, traktując go po prostu jako spotkanie z bliskimi. Rodzina to jest siła. A siła to… wspólne posiłki. To właśnie możliwość spędzenia czasu z rodziną i znajomymi jest z tym, co lubimy w grillu najbardziej (62%). Dopiero w dalszej kolejności Polacy wskazali, że atutami spotkań grillowych są także możliwość przebywania na świeżym powietrzu (24%) oraz dobre jedzenie (13%). Inne powody wymieniło 2% badanych.
– W dzisiejszych czasach – m.in. przez internet i telewizję – coraz trudniej jest nam skupić się na sobie nawzajem. Doskonałą okazją do umacniania więzi z bliskimi jest spędzenie z nimi czasu w plenerze, gdzie nic nie zakłóca rozmów i można cieszyć się wspólnym czasem. W takich okolicznościach ludzie chętniej rozmawiają i zbliżają się do siebie. To także świetny moment, by poznać nowe osoby, chociażby przy wspólnym przygotowywaniu posiłków i grillowaniu w gronie znajomych, co jest znakomitym czynnikiem integracyjnym – mówi znany z pasji do gotowania i grillowania zawodowy kucharz i ambasador rodzinnych posiłków, Jakub Kuroń.
#PolecajkiNM cz. 32: czego szukaliśmy w Google’u, Kryzysometr 2024/25, rynek dóbr luksusowych w Polsce
Podstawowa zasada grillowania? Brak zasad!
Co wyjątkowego w grillowaniu widzą Polacy? Dla większości ankietowanych jest on relaksujący i odstresowujący (39%). Cenimy także luz i swobodę (35%) oraz fakt, że jest to spotkanie w kameralnym gronie, na którym panuje zarówno bliska, przyjacielska atmosfera (31%), jak i nastrój beztroski i sielanki (22%). 17% badanych wskazało także na fakt, że grill nie wymaga długich przygotowań, co z całą pewnością jest sporym udogodnieniem, zwłaszcza w natłoku pracy.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Jeśli zaś chodzi o zasady, wiodącą wydaje się być reguła: „brak zasad”. Na grillu pozwalamy sobie na spontaniczne, nieformalne zachowania. Aż 70% Polaków przyznaje, że podczas grillowania można się czuć bardzo swobodnie. Co to oznacza w praktyce? 50% z nas szykuje jedzenie w trakcie grilla, 45% je palcami, gdy zabraknie sztućców, a 39% wybiera sportową odzież, która z kolei według 38% badanych może bezkarnie pachnieć dymem. 36% ankietowanych uważa, że aby grillować, nie trzeba się znać na gotowaniu, a po 29%, że oblizywanie palców nie jest faux pas, i że w grillowaniu nie przeszkadza nawet deszcz. Co więcej? Co czwarty Polak wyznaje zasadę, że nie trzeba mieć krzesła i zastawy dla każdego, bo rolę krzesła na grillu może spełnić dosłownie wszystko, tak jak np. serwetka okazuje się być praktycznym talerzem. 26% Polaków nie wymaga również od siebie i swoich gości punktualności. To wszystko sprawia, że grill pozwala nam się rozluźnić po całym dniu obowiązków i poczuć naprawdę „jak w domu”. Zwłaszcza jeśli otaczają nas bliscy, których kochamy!
– W sezonie grillowym najbardziej lubię wolność! Wreszcie można opuścić zamknięte kuchnie i ruszyć w plener – zdradza Jakub Kuroń. – Gotowanie na świeżym powietrzu sprawia, że nie liczy się perfekcyjne przygotowanie, brak serwetki albo zastawy stołowej, czy plama na bluzce. Ludzie skupiają się na sobie i na pysznym jedzeniu. Zabieram wtedy najpotrzebniejsze składniki oraz rodzinę i przyjaciół, i nic nie może przeszkodzić nam w dobrej zabawie!
Smak grilla
Dobre jedzenie jest nieodzownym elementem udanego grilla. W tym wypadku Polacy zdecydowanie preferują dania mięsne. Na ruszt najczęściej wrzucamy kiełbasę, która jest ulubioną potrawą aż 45% Polaków (wzrost o 16% w stosunku do 2015 roku). Często przyrządzamy również karkówkę (25%). Mniejszą popularnością cieszą się potrawy takie jak: szaszłyki (8%), skrzydełka z kurczaka (6%), kaszanka (5%), warzywa (4%), stek (2%) oraz ryba i owoce morza (2%).
Ponad połowa Polaków uważa, że do grilla pasuje Coca-Cola. Podczas spotkań grillowych napój ten pije aż 51% badanych.
Na grillu każdy ma swoją rolę
Rozpalanie grilla to typowo męskie zadanie – panowie zajmują się tym w 90% przypadków. Panie nadrabiają za to przyrządzaniem potraw (54%), choć mężczyźni także przygotowują jedzenie stosunkowo często (46%). Jeśli zaś chodzi o zakupy, tu również każdy odpowiada za coś innego. Podczas gdy jedzenie kupują raczej kobiety (59%), za zakup napoi odpowiadają głównie mężczyźni (64%).
– Wspólne grillowanie zachęca do aktywnego udziału całą rodzinę, co bardzo lubię. Z jednej strony mam „małych pomocników”, z drugiej dzieci uczą się, że trzeba pomagać i każdy ma swoje obowiązki w rodzinie. Poza tym każde przygotowania można zamienić w świetną zabawę! – dodaje Jakub Kuroń.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Coca-Cola najbardziej w spotkaniach na świeżym powietrzu cenimy możliwość przebywania ze swoimi bliskimi w rodzinnej, luźnej atmosferze. Z pozoru zwykły dzień, zwykły obiad albo przekąska może być świetną okazją do umacniania więzi, poczucia bycia razem, rozmowy czy zabawy. Wspólne posiłki w gronie najbliższych – rodziny i przyjaciół – powodują, że czujemy się szczęśliwsi. Grillowanie to najprostsze wyjście, by zgromadzić całą rodzinę na dłużej i wspólnie przeżywać chwile radości. Dlatego Coca-Cola zachęca do tego by wykorzystać słoneczne dni i jak najczęściej spotykać się razem na świeżym powietrzu przy ulubionych potrawach. Z Coca-Cola każdy grill się uda!