Pakiet edukacyjny „Ekipa Chrumasa Gotuje” to zestaw publikacji przygotowanych z myślą o nauczycielach, dzieciach i rodzicach. Każda z nich zawiera wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat zdrowego odżywiania i gotowania dopasowaną do potrzeb oraz możliwości danej grupy. Całość uzupełniają filmy edukacyjne, które pokazują, jak zorganizować dzieciom praktyczną lekcję gotowania.
Filmy oparto na formule warsztatów kulinarnych, od 7 lat stosowanych przez Fundację Szkoła na Widelcu prowadzoną przez Grzegorza Łapanowskiego. Poprowadził je kucharz i pasjonat zdrowego gotowania Grzegorz Łapanowski, wspierany przez dietetyków Fundacji – Katarzynę Pieczyńską i Urszulę Somow. Publikacje dla dzieci w formie broszury z informacjami i ćwiczeniami oraz te dla nauczycieli i rodziców – w postaci poradników, przygotowali również eksperci Fundacji.
Zobacz również
Filmy i broszury mają zachęcić dzieci, ich rodziców i nauczycieli do wspólnego gotowania, kulinarnych poszukiwań, odkrywania nowych smaków. Umożliwiają zdobycie i poszerzenie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania oraz komponowania diety bogatej w warzywa, owoce i produkty mleczne. Zawierają informacje o pochodzeniu produktów, a także cenne wskazówki dotyczące tego, jak nie marnować żywności oraz prawidłowo ją przechowywać.
– Wierzę, że filmy i poradniki, które przygotowaliśmy wraz z Fabryką Komunikacji Społecznej pomogą nauczycielom przekazać dzieciom wiedzę na temat prawidłowego żywienia i gotowania oraz zachęcą ich do tego, by sami prowadzili warsztaty kulinarne z uczniami, pokazując im naturalne i lokalne produkty. Wspólne gotowanie i jedzenie to sposób na zabawę, integrację i skuteczną edukację żywieniową – podkreśla Grzegorz Łapanowski.
Ekipa Chrumasa trafi do szkół na zlecenie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Komputronik uruchamia konfigurator AI produktów smart home
Pakiet materiałów dostępny jest także we wersji elektronicznej do ściągnięcia ze strony: www.kowr.gov.pl/programy-dla-szkol/program-dla-szkol/dzialania-edukacyjne.
Słuchaj podcastu NowyMarketing