Zasady udziału w konkursie są proste. Każdy, kto ma swój sposób na niemarnowanie i chciałby się nim podzielić, może zrobić zdjęcie i wysłać je wraz z krótkim uzasadnieniem. Zasady konkursu można znaleźć na stronie niemarnuje.bankizywnosci.pl/konkurs-ekoselfie.
Książka swoją premierę miała 16 stycznia 2019 roku, natomiast 23 stycznia w Restauracji Bokeh w Hali Koszyki odbędzie się niezwykły wieczór autorski Jagny Niedzielskiej z udziałem Prezesa Federacji Polskich Banków Żywności, Marka Borowskiego. Wspólnie opowiedzą o zjawisku marnowania żywności, przyczynach oraz sposobach jak temu przeciwdziałać. Federacja Polskich Banków Żywności objęła patronat nad książką.
Zobacz również
Marnowanie żywności to poważny problem, który ma swoje konsekwencje etyczne, ekonomiczne i ekologiczne. Etyczne, bo gdyby uratować wyrzucane corocznie na świecie 1,3 mld ton żywności, to moglibyśmy zlikwidować problem niedożywienia i głodu. W Polsce poniżej progu skrajnego ubóstwa żyje ponad 1,6 mln osób, a marnuje się 9 mln ton jedzenia rocznie. To paradoks. Banki Żywności ratują średnio 80 tysięcy ton żywności przed zmarnowaniem i dostarczają je właśnie do najbardziej potrzebujących. Poruszając kontekst ekonomiczny, wyrzucanie żywności to strata pieniędzy. Średnio czteroosobowa rodzina wyrzuca rocznie żywność o wartości ponad 2000 zł. W końcu aspekt ekologiczny. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców. Przykładowo, wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, jedno jabłko to strata 70 litrów wody. Wyrzucanie przychodzi nam zdecydowanie zbyt łatwo, bo nie mamy świadomości skutków, jakie ze sobą niesie. W sumie do produkcji wyrzucanej żywności zużywa się rocznie 250 bln wody, to 14 razy więcej niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora w Polsce.
Indywidualne działania każdego z nas, kiedy się je zsumuje, powodują realną zmianę. By zostawić następnym pokoleniom świat nie gorszy niż ten, w którym żyjemy, musimy sami zacząć kształtować dobre nawyki. Tworzenie w naszych domach kultury szacunku do żywności powinno być czymś naturalnym. Jeśli nie jest, to z pomocą przychodzi w tym między innymi książka Jagny Niedzielskiej „Bez Resztek”, która jest pewnego rodzaju kompendium wiedzy w duchu zero waste. Są tam proste porady i duża dawka refleksji na temat tego, jak uchronić się we własnym domu przed marnowaniem żywności. Warto sięgnąć po tę pozycję.
Część dochodu ze sprzedaży książki będzie przeznaczona na działalność Banków Żywności. Każde wsparcie finansowe pomaga organizacji w efektywniejszym wykorzystaniu swojego ponad 20-letniego doświadczenia w ratowaniu jedzenia oraz pomocy potrzebującym.
#PrzeglądTygodnia [05.11-12.11.24]: kampanie z okazji Movember, suszonki miesiąca, mindfulness w reklamach
Słuchaj podcastu NowyMarketing