Popatrz, powąchaj, posmakuj – zachęca Too Good To Go w kampanii „Często Dobre Dłużej”

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Popatrz, powąchaj, posmakuj  – zachęca Too Good To Go w kampanii „Często Dobre Dłużej”

Rocznie w Polsce marnujemy 4,8 mln ton jedzenia m.in. przez nieprzestrzeganie etykiety. Dziś w dobrym tonie jest o tym przypomnieć, ponieważ 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości nt. Strat i Marnotrawstwa Żywności ONZ. Dzięki zasadom etykiety Too Good To Go promowanym w kampanii „Często Dobre Dłużej” w prosty i szybki sposób można ocalić jedzenie przed nieeleganckim zmarnowaniem. Wystarczy… zaufać swoim zmysłom!

Etykieta, fr. étiquette, to obowiązujący sposób zachowywania się. Jej nieznajomość może mieć szereg przykrych konsekwencji – jak się okazuje – również dla środowiska. Blisko 88 mln ton żywności w UE marnuje się przez błędną interpretację oznaczeń na opakowaniach*. Według raportu Banków Żywności, w Polsce aż 64% dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych**.

Dlatego z okazji Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Żywności ONZ, Too Good To Go przypomina – produkty są „Często Dobre Dłużej”, niż nam się wydaje. By uniknąć faux pas, należy podążać za oznaczeniami na opakowaniach i zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”.

Popatrz, powąchaj, posmakuj!

Etykieta instruuje – jeśli termin „najlepiej spożyć przed” minął, zamiast wyrzucać: popatrz, powąchaj, posmakuj! To jedyny i skuteczny sposób, aby ocalić przeterminowane jedzenie.

Too Good To Go podpowiada: dziś w dobrym tonie jest podać jedzenie uratowane przed zmarnowaniem. Zupa krem z pomidorami z puszki po terminie? Włoski makaron, na opakowaniu którego data już minęła? To po prostu brzmi elegancko! Przecież cukier po terminie też jest słodki, a przy konserwach nie trzeba być aż tak konserwatywnym, jeśli chodzi o daty minimalnej trwałości.

Zobacz w pełnym rozmiarze

Setki tysięcy produktów ze specjalną etykietą

Już teraz robiąc zakupy, można zauważyć produkty z wyróżniającą się etykietą zaprojektowaną przez Too Good To Go, która krok po kroku instruuje, jak ocenić przydatność do spożycia.

O ile kiedyś konsumpcja produktów po terminie budziła szereg wątpliwości i kojarzyła się z problemami żołądkowymi, teraz zaczynamy dostrzegać, że jedzenie jest „Często Dobre Dłużej”. Już na ponad 140 ulubionych produktach Polaków umieściliśmy specjalne piktogramy „Często Dobre Dłużej: Popatrz, Powąchaj, Posmakuj”, zachęcające do korzystania ze swoich zmysłów, aby ocenić czy produkt dalej nadaje się do spożycia. To rewolucja, do której przyłączyło się wielu producentów żywności. Cel jest jeden – nie marnować!  – mówi Anna Kurnatowska, country managerka Too Good To Go w Polsce.

Na zmianę etykiety zdecydowało się już 26 firm działających w Polsce m.in. Danone, Winiary, Frosta, Auchan, Kaufland, Soligrano, Herbapol, Pan Pomidor, Wege Siostry. Od wielu miesięcy na wybranych produktach widnieją charakterystyczne oznaczenia stworzone przez Too Good To Go. Łącznie wyprodukowano ich już setki tysięcy! Wszystko po to, by ułatwić konsumentom przyswojenie zasad etykiety i ocalić wciąż dobrą żywność przed zmarnowaniem. Bo ratowanie jedzenia jest w dobrym, i smacznym, tonie.

Chcemy wspólnie zbudować wśród konsumentów świadomość, że jest wiele sposobów na ograniczanie marnowania żywności. Już samo używanie produktów mrożonych pozwala na wykorzystanie w codziennym życiu tylko takiej ilości jedzenia, jaką aktualnie potrzebujesz, bez zostawiania resztek. W ramach akcji „Często Dobre Dłużej", chcemy edukować naszych konsumentów, że kolejnym sposobem na #lesswaste jest świadome, elastyczne podejście do terminów przydatności do spożycia – Aleksandra Wysocka, dyrektor Działu Marketingu Frosta.

Kampania Too Good To Go „Często Dobre Dłużej" obejmuje już 11 europejskich rynków. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie toogoodtogo.pl lub dobredluzej.pl.

* European Commission, Market study on date marking and other information provided on food labels and food waste prevention, 2018.

** Badanie PROM, 2019.

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij