Dzięki właściwej strategii marek i odnoszącym sukces innowacjom produktowym, a także zwiększeniu mocy produkcyjnych firma zanotowała 3,4 proc. wzrost sprzedaży pod względem ilościowym i 3,4 proc. wartościowo.
W 2014 roku branża piwowarska zanotowała spadek sprzedaży wartościowo na poziomie (-0,6) proc. oraz niewielki wzrost ilościowo na poziomie 0,8 proc., wg. Nielsena2. Podobnie jak w 2013 roku główne przyczyny tej sytuacji w branży to głównie dość niski poziom optymizmu konsumenckiego3 (wskaźnik 72 w Polsce, w Europie 76) i wynikająca z niego ostrożność zakupowa oraz ustabilizowany poziom konsumpcji w okolicach 96 litrów per capita. Dobrym sygnałem jest rosnący popyt na droższe piwa (piwne specjalności, piwa smakowe, rzemieślnicze, etc.), których wyższe ceny częściowo skompensowały spadek wartości sprzedaży kategorii. Rok 2014 to również kontynuacja presji cenowej.
Zobacz również
– Kolejny rok z rzędu Carlsberg Polska osiągnął dobre wyniki na wymagającym i mocno konkurencyjnym rynku. Potwierdza to słuszność obranej i konsekwentnie realizowanej strategii marek oraz innowacje produktowe wpisujące się w potrzeby konsumentów – mówi Tomasz Bławat, prezes Carlsberg Polska.
Rok 2014 obfitował w nowości. Kategoria piwnych specjalności cieszy się uznaniem wśród bardziej wyrafinowanej grupy konsumentów. W minionym roku urosła ilościowo o 23 proc., zaś wartościowo o 24 proc.4 w porównaniu do 2013 roku. Również kategoria tzw. piw smakowych (Beer Mix-y i radlery) według Nielsena zanotowała wzrost w ujęciu ilościowym o 4,5 proc.5 w porównaniu do poprzedniego roku. Polski konsument jest już dojrzały, posiada dość szeroką wiedzę na temat piwa, oczekuje interesujących nowości i świadomie po nie sięga.
W odpowiedzi na te oczekiwania w zeszłym sezonie wprowadzonych zostało aż siedem nowości:
#NMPoleca: Jak piękny design zwiększa konwersję w e-commerce? Tips & Tricks od IdoSell
- Carlsberg Citrus o wytrawnym, delikatnym smaku
- Jeżynowe Somersby Blackberry
- Okocim Radler o smaku grejpfruta i limonki,
- Nowe smaki bezalkoholowego Karmi – Tiramisu i Żurawina
Specjalności z Browaru Okocim – do obecnych w stałej ofercie Portera i Pszenicznego dołączyło piwo Niepasteryzowane i piwo Palone. W sprzedaży ponownie znalazły się piwa sezonowe pod marką Browaru Okocim: Okocim Wielkanocne, Okocim Świętojańskie, Okocim Dożynkowe oraz Okocim Świąteczne, każde w limitowanej edycji.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Wśród piw smakowych na uwagę zasługuje marka napoju piwnego Somersby, która w 2014 roku znacząco zwiększyła sprzedaż. Marka za swoje działania w mediach społecznościowych otrzymała prestiżową nagrodę Blog Forum Gdańsk Award, w kategorii Marka Przyjazna Blogerom podczas 5. edycji Blog Forum Gdańsk. Lord Somersby już po raz drugi z sukcesem zorganizował dla swoich wielbicieli imprezę „Party like a Lord” połączoną z koncertem młodej brytyjskiej wokalistki Elli Eyre.
Flagowa marka Carlsberg zaprezentowała nowe spoty reklamowe nawiązujące do swojego imprezowego charakteru oraz zaprosiła swoich fanów do wzięcia udziału w wielkiej akcji promocyjnej „Where is the Party”, w której wygraną były wyjazdy na imprezy w Brazylii, Tajlandii i Londynie.
Miniony rok był również intensywny dla marki Okocim. W maju marka wystartowała z nową ogólnopolską kampanią reklamową. Jako Oficjalny Sponsor Polskiej Siatkówki cieszyła się także ze złotego medalu polskiej drużyny na Mistrzostwach Świata. We wrześniu została również Oficjalnym Sponsorem Piłkarskiej Reprezentacji Polski oraz jest zaangażowana w UEFA EURO 2016. Powodzeniem cieszyła się także duża loteria konsumencka „Zwycięzca bierze więcej”, w której do wygrania było 250 tys. czteropaków.
To był również ważny okres dla bezalkoholowego piwa Karmi. Odświeżono markę, w tym opakowania, opracowano nową kampanię reklamową podkreślającą Karmi jako idealny napój na chwile wieczornego relaksu oraz wprowadzono dwa nowe smaki: Żurawinę i Tiramisu, które dołączyły do Karmi Classic.
Pozostałe marki konsekwentnie realizowały swoje strategie, co przełożyło się na wyniki sprzedaży. Harnaś, Kasztelan i Okocim utrzymały swoją pozycję w gronie TOP 10 marek, zwiększając swoje udziały.
Rok 2014 zamknął się również wzrostem mocy produkcyjnych (do około 8,5 mln hl rocznie) dzięki sprawnej i na czas zakończonej rozbudowie browaru Kasztelan w Sierpcu.
– Plany Carlsberg Polska na rok 2015 zakładają dalsze umacnianie pozycji rynkowej poprzez zwiększanie udziałów przy jednoczesnym budowaniu wartości. Będziemy to czynić w oparciu o kolejne innowacje i poszerzanie obecnej oferty. Konsumenci mogą już sięgać po unikalne puszki Carlsberga z limitowanej serii Vintage Label Series. W najbliższych tygodniach będą mogli również spróbować nowych orzeźwiających smaków Okocimia Radlera, Somersby oraz Carlsberga.– podsumowuje Tomasz Bławat.