Za ideą restauracji w ciemności stoi Anna Bocheńska, prezes Fundacji Pomocy Rodzinie „Człowiek w Potrzebie”. Jak wspomina, pomysł narodził się przed dekadą podczas wizyty w restauracji „Dans le Noir?”. Pomysł spożywania jedzenia w całkowitych ciemnościach wymagał rozwinięcia, by dać szansę niewidomym.
– Nasi pracownicy to skarb, a my z każdym tygodniem zyskujemy nowe, bezcenne doświadczenia. Przy czym potrzeb bieżących jest bardzo dużo i cały czas poszukujemy partnerów. Największym wsparciem są nasi goście i pierwsi stali bywalcy. To ich obecność daje nam siłę – podkreśla Anna Bocheńska.
Zobacz również
Przychodząc do Different nie tylko zapewniamy sobie gamę doznań, ale także realnie wspieramy Fundację i jej podopiecznych. Misją restauracji jest podniesienie kwestii społecznych, takich jak wykluczenie społeczne i zawodowe osób niewidomych oraz brak świadomości problemów, z jakimi na co dzień się muszą mierzyć. Można powiedzieć, że restauracja Different to otwieranie oczu osób widzących na świat osób niewidomych.
Restauracja Different działa od maja 2018 r. w Warszawie. To pierwsza restauracja, w której dania w ciemności serwują niewidomi kelnerzy. Pomysłodawczynią i prowadzącą restaurację jest Anna Bocheńska, prezes Fundacji Pomocy Rodzinie „Człowiek w Potrzebie”. Całkowity dochód przeznaczony jest na działalność statutową fundacji.
#PrzeglądTygodnia [05.11-12.11.24]: kampanie z okazji Movember, suszonki miesiąca, mindfulness w reklamach