To miejsce chce zmienić stosunek ludzi do jedzenia i zachęcić do próbowania nowych składników. Space10 zaprasza ludzi ze świata sztuki, designu i technologii na różne projekty badawcze, które owocują szeregiem prototypów, wystaw, wydarzeń i warsztatów. To właśnie tam „Tomorrow’s Meatball” zbadał trendy oraz alternatywne składniki, takie, jak białka z alg, liści buraka lub owadów, które można wykorzystać do stworzenia spersonalizowanych mieszanek składników odżywczych, które są „drukowane” 3D na żądanie w celu spełnienia preferencji estetycznych i żywieniowych konsumentów.
Zobacz również
I tak IKEA proponuje Bug Burgera będącego zdrową wariacją na temat klasycznego hamburgera, w którym wołowinę zastąpiono mieszanką 100 gramów buraków, 50 gramów pasternaku, 50 gramów ziemniaków i 50 gramów larw chrząszcza nocnego. Przekąska podawana będzie w białej bułce z dodatkiem rzodkiewki.
Inną innowacją, która proponują naukowcy to lody o smaku koperku, kolendry, bazylii i mięty, które hodowane są hydroponicznie – bez użycia gleby. Co ważne, do stworzenia 600g. produktu wykorzystuje się tylko 60 gramów cukru, pozostała słodkość pochodzi z soku z jabłek i cytryny.
#NMPoleca: Jak piękny design zwiększa konwersję w e-commerce? Tips & Tricks od IdoSell
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Więcej zobaczycie na Instagramie SPACE10_journal.
źródło: IKEA.com