To nie tylko modne, ale i skuteczne – Dieta dla Planety to nie tyle sposób odżywiania się, co styl życia, coraz chętniej stosowany przez polskie gwiazdy. W odróżnieniu od pozostałych filozofii żywieniowych, ta nie wiąże się z licznymi wyrzeczeniami, a stosowanie jej daje poczucie robienia czegoś dobrego. Joanna Jabłczyńska, Zofia Zborowska i Daria Ładocha to tylko niektóre z gwiazd, które przekonują, że stosując kilka prostych zasad Diety Dla Planety można i zadbać o siebie i odchudzić Planetę z kilogramów gazów cieplarnianych. Dzielą się nadwyżkami jedzenia, mrożą, skrupulatnie przygotowują listę zakupów, a zanim zdecydują się wyrzucić cokolwiek do kosza myślą, jaki negatywny wpływ może to mieć na środowisko. Dlatego w codziennym życiu skupiają się na przetwarzaniu resztek i właściwym przechowywaniu produktów, aby ograniczyć skalę marnowania.
#DIETADLAPLANETY – z czym to się je?
Zobacz również
Podstawowym założeniem Diety dla Planety jest niemarnowanie jedzenia. Jak podaje raport „2021 Trends Report” agencji Baum + Whiteman, eksperta w dziedzinie doradztwa w branży żywnościowej, ten rok należy do walki z marnowaniem jedzenia, które co roku obciąża naszą planetę 12 000 000 ton gazów cieplarnianych. Czas zgubić zbędne kilogramy CO₂e!
Co najważniejsze, podejmując się Diety dla Planety nie musisz z niczego rezygnować. Możesz jeść wszystko na co masz ochotę. Wystarczy, że zastosujesz się do paru prostych zasad:
- dokonując codziennych wyborów zwrócisz uwagę na świadome planowanie zakupów,
- postawisz na produkty lokalne
- w razie nadwyżek przerobisz, podzielisz się lub uratujesz żywność.
Tym samym wypracujesz nawyki, które staną się Twoim nowym sposobem myślenia o odżywianiu się i pozwolą realnie wpłynąć na poprawę stanu środowiska, w którym żyjemy.
#PolecajkiNM cz. 32: czego szukaliśmy w Google’u, Kryzysometr 2024/25, rynek dóbr luksusowych w Polsce
Jeżeli uratujesz choć jeden kilogram jedzenia przed wyrzuceniem, „odchudzisz”, czyli zaoszczędzisz Ziemi zbędnych 2,5 kg CO₂e – to ekwiwalent emisji CO₂ związany z produkcją jedzenia. Chcąc działać na rzecz naszej Planety podobnie jak Joanna Jabłczyńska możesz wybierać produkty lokalne, które są dostępne bez konieczności sprowadzania ich z zagranicy. W ten sposób eliminujesz konieczność transportu i potencjalne zanieczyszczenia środowiska, jakie się z tym wiążą. Tym samym zaopatrujesz się w produkty, których wytworzenie emituje najmniej gazów cieplarnianych.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Dobrą praktyką jest też planowanie posiłków z góry i maksymalnie wykorzystywanie wszystkich jadalnych części produktów. Doskonale o tym wie Jagna Niedzielska czy Sylwia Majcher, które od dawna żyją w duchu zero waste. Sylwia czasami pozwala sobie na odrobinę lenistwa w kuchni i korzysta ze wsparcia Pogromców Marnowania Jedzenia – aplikacji Too Good To Go. Znajduje się tam niesprzedane danego dnia jedzenie z lokalnych restauracji, sklepów czy kawiarni, które czeka na ratunek. Kupując „paczkę niespodziankę” za 1/3 jej ceny początkowej zapobiega się marnowaniu jedzenia i zaoszczędza CO₂e dla Planety. Od niedawna jej fanem został również Vienio, doceniający możliwość zakupu gotowych posiłków po atrakcyjnej cenie. Zaledwie jedna taka paczka dziennie, ratowana przez rok – to oszczędność emisji CO2e, odpowiadająca 10 wycieczkom samochodem na trasie Warszawa-Kraków.
Troska o klimat przez zminimalizowanie wyrzucanej żywności jest niezwykle ważnymi bardzo prostym krokiem, który każdy z nas może zrobić nie tylko dla siebie, ale i dla Planety.