McDonald’s rezygnuje z plastiku – już od 23 stycznia br. w restauracjach sieci w całej Polsce dostępne są wyłącznie papierowe słomki do napojów, które w 100% nadają się do recyklingu. Ponadto, marka zmieniła opakowanie do słynnych lodów McFlurry i patyczki do baloników na całkowicie papierowe.
Papierowe słomki w McDonald’s przeszły wiele testów pod kątem wytrzymałości, niezawodności i funkcjonalności. Nowe rozwiązania opracowano w oparciu o reakcje konsumentów badane w wybranych restauracjach. Polska jest pierwszym rynkiem w systemie McDonald’s, w którym wdrożono tak nowoczesne rozwiązanie.
Zobacz również
– Nowe papierowe słomki mogą pozostawać w wodzie nawet przez 5,5 godziny bez namakania. To ponad dwukrotnie dłużej niż ich poprzednia wersja. Zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością certyfikatem ISEGA. Słomki oraz ich opakowania są wykonane w 100 proc. z papieru certyfikowanego przez PEFC. Produkty z tym oznaczeniem wspierają odpowiedzialną gospodarkę leśną – wyjaśnia Agnieszka Czarnecka, menadżer ds. zakupów McDonald’s Polska.
Jak zapewniają przedstawiciele sieci McDonald’s, papierowe słomki, nowe kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów to dopiero początek. Już wkrótce w restauracjach marki zostaną wdrożone kolejne zmiany przyjazne środowisku.
#PrzeglądTygodnia [05.11-12.11.24]: kampanie z okazji Movember, suszonki miesiąca, mindfulness w reklamach
PS
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Veggie Dippers – taką nazwę będzie nosić całkowicie wegański zestaw, który już wkrótce ma pojawić się w brytyjskich lokalach sieci McDonald’s.
PS2
W ubiegłym roku w brytyjskich restauracjach sieci McDonald’s wycofano plastikowe wieczka na desery lodowe McFlurry i zastąpiono je pudełkami wykonanymi z tektury.