Osoby rezygnujące ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego nadal mają do dyspozycji roślinne zamienniki popularnych produktów spożywczych. W ofercie wielu restauracji i sklepów dostępne są wegańskie burgery czy ryby. Weganie mają także możliwość przygotowania jajecznicy z roślinnych jaj. Do tej pory jednak inna forma przygotowania wegańskiego jajka była nieosiągalna w roślinnej diecie. Z rozwiązaniem przyszło OsomeFood – firma działająca w Singapurze, wprowadzając na rynek w pełni wegańskie jajko, które można ugotować na twardo.
Roślinne jajka firmy OsomeFood wyglądają i podobno smakują jak zwykłe jaja kurze. Powstają jednak z tzw. „mięsa z grzybów”, czyli mykoproteiny. Jest to białko powstające w procesie fermentacji grzybów, bogate w aminokwasy i błonnik.
Zobacz również
Według producenta, wegański zamiennik jajka nie zawiera hormonów i nie dostarcza szkodliwego cholesterolu, natomiast w swoim składzie ma cenne witaminy i minerały. Składniki jajka to m.in.: sok z marchwi tłoczony na zimno, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, oliwa z oliwek, drożdże i przyprawy, natomiast za intensywny kolor żółtka odpowiada kurkuma. Data ważności produktu wynosi 6 miesięcy.
Produkt jest sprzedawany jako zamrożony. Aby przygotować wegańskie jajko na twardo, producent zaleca odmrażać je przez noc w lodówce. Można też skorzystać ze sposobu opisanego na stronie producenta: opakowanie należy włożyć do mieszaniny wrzącej wody i wody o temperaturze pokojowej w proporcjach 50/50 na 10–25 minut, aż do całkowitego rozmrożenia.
OsomeEgg można nabyć jako jednorazowy zakup lub skorzystać z subskrypcji. Dostawa jest możliwa jedynie na terenie Singapuru, a cena za produkt w przeliczeniu na polską walutę wynosi około 40 zł.
Movember/Wąsopad: jak marki zachęcają do profilaktyki męskich nowotworów [PRZEGLĄD]
Słuchaj podcastu NowyMarketing