Supermarkety Bio Family podejmują działania przeciwko marnowaniu żywności

Supermarkety Bio Family podejmują działanie, aby walczyć z marnowaniem żywności. Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co stawia nas na 5 miejscu w Unii Europejskiej – według najnowszego opracowania autorstwa Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
O autorze
1 min czytania 2019-08-08

Od początku działania każdego supermarketu Bio Family największa uwaga skupiona jest na zmniejszanie marnowania żywności. Na bieżąco podejmowane są działania, aby pokazać, że najczęściej zewnętrzny brzydki wygląd warzyw i owoców z certyfikowanych upraw bio, nie oznacza, że produkt jest mniej wartościowy i należy go wyrzucić. Przykładem jest akcja marketu w formie degustacji warzyw czy owoców bio pt. „Co z tego, że jesteśmy brzydkie? To nie znaczy, że jesteśmy mniej wartościowe. Nie marnuj żywności”.

Należy pamiętać, że w certyfikowanej uprawie bio nie stosuje się niezdrowych pestycydów, chemicznych ulepszaczy wyglądu i smaku oraz sztucznych konserwantów. To właśnie stosowanie dodatków do żywności nienaturalnie przedłuża „życie” i nadaje piękny wygląd produktom spożywczym, które możemy znaleźć w innych supermarketach z konwencjonalną żywnością bez certyfikatu bio.

Bio Family to polska sieć supermarketów, której misją i zasadą jest posiadanie w swojej ofercie tylko i wyłącznie certyfikowanych produktów bio

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj