Upoluj bilet na AI Creative Fest [KONKURS]

Upoluj bilet na AI Creative Fest [KONKURS]

Upoluj bilet na AI Creative Fest [KONKURS]

Sprawdź, jak wygrać bilet do przyszłości, czyli na AI Creative Fest, gdzie AI spotyka kreatywność (i zmieniają zasady gry).

SPRAWDZAM

Zielona goni czarną. Dobra bo zdrowa – raport z rynku herbat

W Polsce na jednego mieszkańca przypada ponad jeden kilogram herbaty rocznie. Aż dwa-trzy razy dziennie sięga statystyczny Polak po herbatę ekspresową i coraz częściej jest to zielony napar. Dlaczego zielona herbata cieszy się aż taką popularnością wśród konsumentów?
O autorze
1 min czytania 2012-11-29

Pod względem spożycia herbaty jesteśmy w pierwszej trójce Europy, tuż za słynącymi z miłości do tego napoju Brytyjczykami. Wybierając jej rodzaj szukamy wysokiej jakości, ale również nietypowych i ciekawych połączeń smakowych. Stąd coraz częściej na nasz stół trafiają herbaty zielone z owocowymi dodatkami.

– To bardzo widoczny i stale umacniający się trend. Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami i wiedzą już jakie połączenia smakowe im odpowiadają. Dlatego w tym sezonie wprowadziliśmy na rynek zieloną herbatę wzbogaconą o smak żurawiny i maliny, tradycyjnie kojarzonymi z właściwościami wzmacniającymi odporność w okresie jesienno-zimowym – mówi Maciej Rymski, National Sales Manager Teekanne Polska.

Ostatnie miesiące pokazują wzrastające zainteresowanie tego rodzaju naparem wśród smakoszy herbaty. Nadal preferujemy czarną herbatę, ale coraz częściej parzymy zieloną. Głównie dlatego, że od początku jej pojawienia się na polskim rynku bardzo mocno edukowano konsumentów w kwestii jej właściwości pro-zdrowotnych.

Zielona herbata jest najstarszym napojem świata, a jej właściwości lecznicze wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Jest uważana za źródło młodości, środek ochronny i poprawiający kondycję, mający zbawienny wpływ na trawienie. Zielona herbata jest bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy w budowaniu odporności organizmu, oraz zwiększającej koncentrację i redukującej stres witaminy B. Dzięki fluorowi przeciwdziała próchnicy natomiast substancja bioaktywna EGCG hamuje rozwój komórek rakowych i krzepnięcie krwi, co zapobiega chorobom serca i układu krążenia oraz spowalnia utlenianie komórek, a co za tym idzie – proces starzenia. Naukowcy są przekonani, że codzienna przyjemność picia herbaty jest jednym z powodów, dla których ludzie w Azji żyją dłużej.

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Z tych właśnie powodów najczęściej sięgamy po zieloną herbatę. Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat, należy zaparzyć go w ogrzanym wrzątkiem, a następnie wytartym do sucha porcelanowym czajniczku. W celu wykorzystania w pełni właściwości zdrowotnych, należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody, którą zalejemy torebkę – musi być gorąca, a nie wrząca. Krótkie parzenie – około trzyminutowe – powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napój jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

Przekonanie o dobroczynnym wpływie herbaty zielonej na zdrowie na pewno nadal będzie umacniać jej pozycję na polskim rynku.

Słuchaj podcastu NowyMarketing

– Dbamy o to, by miłośnicy zielonego naparu zawsze znaleźli na półkach sklepowych ciekawe propozycje smakowe – dodaje Rymski.

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się