IJHARS: Ponad połowa polskich winiarzy używa nieprawidłowych etykiet

IJHARS: Ponad połowa polskich winiarzy używa nieprawidłowych etykiet
Z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wynika, że polscy winiarze błędnie podają na etykiecie zawartość alkoholu, informacje o alergenach, nie wskazują też miejsca wytworzenia wina.
O autorze
2 min czytania 2025-03-14

Lista nieprawidłowości jest dłuższa i dotyczy ponad połowy skontrolowanych producentów.

Wyniki kontroli wina

Pod lupą IJHARS znalazło się 25 podmiotów produkujących wino z winogron, pochodzących z winorośli uprawianych na terenie Polski. U 15 producentów (60 proc. skontrolowanych) Inspekcja ujawniła nieprawidłowości.

Podczas kontroli, która odbyła się w 2024 roku (na etapie produkcji), IJHARS sprawdziła, czy umieszczane na etykietach win informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Inspektorzy pobrali próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowali cechy organoleptyczne (czyli obejmujące smak, zapach, wygląd, w tym barwę i konsystencję) towarów.

Niewłaściwe znakowanie

IJHARS sprawdziła oznakowanie 46 partii, w przypadku 26 (56,5 proc.) kwestionowała informacje i ich sposób umieszczenia na etykietach. Inspekcja stwierdziła przypadki m.in.:

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj
  • umieszczania w oznakowaniu odniesienia do nazwy jednostki geograficznej, co jest dopuszczalne tylko dla win zarejestrowanych jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG),
  • podania na etykietach kodu QR dotyczącego wykazu składników, bez wskazania, do jakich informacji prowadzi ten kod,
  • podania w niewłaściwy sposób informacji o alergenach, tj. zamiast komunikatu „zawiera siarczyny” na etykiecie wina była zamieszczona informacja „dla zachowania subtelnego aromatu oraz aby zapobiec oksydacji do wina dodano siarczyny”,
  • braku wyszczególnienia w składzie wszystkich składników,
  • podania w nieprawidłowy sposób informacji o rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu,
  • wskazania na etykiecie niewłaściwej (zawyżonej lub zaniżonej) zawartości alkoholu, co potwierdziły badania laboratoryjne,
  • uwidocznienia rocznika i/lub odmiany bez posiadania koniecznego w takim przypadku certyfikatu IJHARS,
  • sugerowania, że produkt jest ekologiczny przez umieszczenie komunikatu: „Produkcja jest ekologiczna, z użyciem tak małej liczby środków chemicznych jak to tylko możliwe”, podczas gdy producent faktycznie nie posiadał certyfikatu rolnictwa ekologicznego,
  • sugerowania specjalnych właściwości produktu poprzez podanie informacji „wino naturalne”, podczas gdy do produkcji zastosowano substancję dodatkową, tj. pirosiarczyn potasu,
  • podania niewłaściwych danych butelkującego oraz braku wskazania miejsca wytworzenia wina i dokładnego miejsca butelkowania.

Oznakowanie większości skontrolowanych partii wina zawierało jednocześnie po kilka niezgodności.

Cechy fizykochemiczne

Jeśli chodzi o cechy fizykochemiczne, IJHARS pobrała próbki i przeprowadziła badania laboratoryjne 39 partii win. Na podstawie wyników analiz Inspekcja zakwestionowała sześć partii (15,4 proc.). Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały niezgodną z deklaracjami producentów zawartość alkoholu i kwasowość.

Słuchaj podcastu NowyMarketing

W przypadku wybranych partii win Inspekcja oceniła ich cechy organoleptyczne, ale nie odnotowała nieprawidłowości.

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

Nałożone sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli osiem kar pieniężnych, wydali osiem decyzji administracyjnych, nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom (np. prawidłowego oznakowania), wydali pięć decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości, nałożyli cztery mandaty karne na osoby odpowiedzialne. Ponadto inspektorzy wydali pięć zaleceń pokontrolnych.

IJHARS zastrzega, że z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

„wino z …”

Jednocześnie Inspekcja przypomina, że jeśli wino nie jest zarejestrowane jako chroniona nazwa pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne, nie wolno w jego oznakowaniu umieszczać określeń odnoszących się do konkretnego regionu, np. „wino z …”.

Można jednak podać w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli, jeśli zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie.

PS Szwedzcy dyrektorzy ds. reklamy stworzyli wódkę z poradami zdrowotnymi na etykiecie