Międzynarodowy Komitet Olimpijski przedstawia makaron w kształcie kół olimpijskich

makaron zimowe igrzyska olimpijskie
Zanim sportowcy staną na olimpijskim podium, Włosi zapraszają do stołu. Międzynarodowy Komitet Olimpijski świętuje nadchodzące Zimowe Igrzyska 2026 w typowo włoskim stylu – tworząc limitowany makaron w kształcie kół olimpijskich.
O autorze
1 min czytania 2025-10-30

Zbliżające się Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2026, które odbędą się w Mediolanie i Cortinie d’Ampezzo, stały się inspiracją dla Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego (MKOI) do stworzenia limitowanego makaronu w kształcie kół olimpijskich.

Olympic Rings Pasta

Nie tylko kształt makaronu nawiązuje do wydarzenia, ale również jego opakowania. Na pudełkach znalazły się ilustracje Marianny Tomaselli, które przedstawiają różne sporty zimowe na tle alpejskich krajobrazów. Nie są one dopuszczone do sprzedaży, ale MKOI rozdystrybuuje je w ramach akcji promocyjnych.

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

MKOI podkreśla nie tylko sportowy wymiar igrzysk, lecz także kulturowe dziedzictwo kraju gospodarza. Kampania ma na celu oddanie hołdu włoskiej gościnności, tradycji kulinarnej i wartościom wspólnoty – elementom, które idealnie współgrają z duchem olimpizmu.

Słuchaj podcastu NowyMarketing

Pasta alla Crudaiola

Do promocji zaproszono także jednego z najbardziej znanych włoskich szefów kuchni, Carlo Cracco – zdobywcę sześciu gwiazdek Michelin. Cracco przygotował specjalne danie inspirowane barwami włoskiej flagi – Pasta alla Crudaiola, w której główne role grają świeże pomidory, oliwki i oliwa z oliwek.

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

W ramach kampanii promującej, MKOI nawiązało również współpracę z łyżwiarką figurową Valentiną Marchei w programie „Drop-In with Carlo Cracco”, emitowanym na stronie Olympics.com. W jednym z odcinków szef kuchni i sportsmenka wspólnie gotują olimpijski makaron.

PS 2 mln głosów w wyborach MLH: Lubella nazywa nowy makaron „Rakiettoni”