Do tej pory sieć McDonald’s w swojej ofercie miała poszczególne wege potrawy, takie jak np. niedawno wprowadzony roślinny Burger Drwala. Na początku roku natomiast marka testowała w Norwegii wegańską alternatywę dla klasycznych nuggetsów.
Jak donosi BBC, z uwagi na głosy klientów sieci, którzy domagali się wprowadzenia do menu dania całkowicie wegańskiego, marka w końcu postanowiła wyjść im naprzeciw – już na początku stycznia 2020 roku w brytyjskich lokalach sieci McDonald’s wprowadzony zostanie nowy zestaw, składający się z wegańskich nuggetsów, frytek i napoju.
Zobacz również
Roślinne nuggetsy będą wykonane z ryżu, papryki, pomidorowego pesto oraz pasty z grochu i – jak zapewnia sieć – będą smażone oddzielnie, a nie jak dotychczas, razem z produktami mięsnymi.
PS
Szwedzka sieć restauracji MAX Burgers na początku grudnia br. wprowadziła nowy produkt bezmięsny – Delifresh Plant Beef – którego autorska receptura została opracowana przez szefa kuchni Jonasa Mårtenssona. Unikalna kompozycja sprawia, że choć na bazie białka roślinnego, kotlet wygląda i smakuje, jak mięso.
#PrzeglądTygodnia [05.11-12.11.24]: kampanie z okazji Movember, suszonki miesiąca, mindfulness w reklamach
PS2
Słuchaj podcastu NowyMarketing
W listopadzie br. we wszystkich restauracjach sieci Burger King w 25 krajach w Europie, w tym w Polsce, wprowadzony został Rebel Whopper – pierwszy burger z roślinnym patty.