Roślinna rewolucja trwa w najlepsze. IKEA, odpowiadając na zmieniające się nawyki żywieniowe swoich klientów, postanowiła wprowadzić do menu restauracji nową, wegańską potrawę – makaron penne z mięsem na bazie soi.
– Stale staramy się rozwijać naszą ofertę gastronomiczną, także o produkty w całości przygotowane na bazie składników roślinnych. Chcemy odpowiadać na wyzwania stojące przed branżą spożywczą, jeżeli chodzi o kwestie zrównoważonego rozwoju, a także na oczekiwania naszych klientów, którzy chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów. Świadczy o tym popularność warzywnych klopsów, wege hot doga, a także wegańskich lodów truskawkowych, które na stałe są w naszej ofercie – mówi Tomasz Jachimczak, food range & supply leader, IKEA Food w Polsce i dodaje.
Zobacz również
W skład nowej potrawy sieci IKEA wchodzą: makaron rurki penne z wegańskim sosem bolognese przygotowanym z sosu pomidorowego i wegańskiego mielonego na bazie soi, podane z wegańskim tartym Gran Vegiano. Danie kosztuje 8,99 zł.
Wegańskie penne sprzedawane jest w ramach sezonowej oferty Restauracji IKEA i dostępne będzie do 17 marca 2020 roku.
Movember/Wąsopad: jak marki zachęcają do profilaktyki męskich nowotworów [PRZEGLĄD]
PS
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Veggie Dippers – taką nazwę będzie nosić całkowicie wegański zestaw, który już na początku przyszłego roku pojawi się w brytyjskich lokalach sieci McDonald’s.
PS2
Szwedzka sieć restauracji MAX Burgers na początku grudnia br. wprowadziła nowy produkt bezmięsny – Delifresh Plant Beef – którego autorska receptura została opracowana przez szefa kuchni Jonasa Mårtenssona. Unikalna kompozycja sprawia, że choć na bazie białka roślinnego, kotlet wygląda i smakuje, jak mięso.
PS3
W listopadzie br. we wszystkich restauracjach sieci Burger King w 25 krajach w Europie, w tym w Polsce, wprowadzony został Rebel Whopper – pierwszy burger z roślinnym patty.