Polska Toskania – tak lokalsi określają Bardo położone w przełomie rzeki Nysy Kłodzkiej. Ta niewielka, lecz urokliwa miejscowość, znajdująca się w samym sercu Gór Bardzkich to kolejny przystanek trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury. Adriana Marczewska, prowadząca program, właśnie tutaj postanowiła spędzić aktywny poranek w Sudetach oraz znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego Bardo zasługuje na tytuł Miasta Cudów. Nie zabrakło także poszukiwań regionalnych produktów, z których słynie okolica.
Aktywne poranki w Sudetach
Adriana Marczewska podczas dotychczasowej trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury odwiedziła już kilka wyjątkowych punktów na mapie Dolnego Śląska: Polanę Jakuszycką, Twierdzę Srebrna Góra, Kopalnię Złoty Stok czy Karkonoski Park Narodowy z Zamkiem Chojnik. W piątym odcinku serii przyszedł czas na Bardo – miejsce, które od lat cieszy się popularnością wśród turystów, głównie ze względu na ciekawe położenie w przełomie Nysy Kłodzkiej czy niepowtarzalną architekturę. Znajdziemy tu m.in. barokową bazylikę, ale też wiele propozycji aktywnych form spędzania czasu wolnego – od ścieżek rowerowych, przez górskie szlaki, aż po spływy pontonowe i kajakowe Przełomem Bardzkim, określanym mianem cudu Sudetów.
Zobacz również
Na Dolnym Śląsku miałam już okazję zdobyć górski szczyt, odwiedzić ruiny twierdzy czy starą kopalnię. W Bardzie z kolei spróbowałam spływu pontonem, co okazało się niezłą frajdą! Ta aktywność – mimo że jest relaksująca, wymaga sporego wysiłku fizycznego. Przygotowując propozycje śniadań z produktami z linii Tarczyński Naturalnie, postawiłam więc na ich pożywność i wartościowy skład, mając świadomość, że trzeba mieć siłę, aby zwiedzić całe miasteczko i w pełni skorzystać z jego uroków – mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.
Pożywne śniadania z lokalnych składników
Pierwsze ze śniadań serwowanych przez szefową kuchni to wytrawne placki przygotowane na bazie kefiru z lokalnej mleczarni podane z oryginalnymi dodatkami: małosolnymi warzywami (ogórkiem, rzodkiewką i kalarepą) oraz parówkami 100% z kurczaka Tarczyński. Całość posypana kwiatami rzepaku i świeżymi czereśniami z pobliskiego sadu.
Drugie ze śniadań to gryczane naleśniki, podane w towarzystwie sosu holenderskiego i ziołowej ricotty. Do tego szparagi podgrzane na rozgrzanym maśle z parówkami 100% z szynki Tarczyński Naturalnie.
Movember/Wąsopad: jak marki zachęcają do profilaktyki męskich nowotworów [PRZEGLĄD]
Dlaczego padło na taki wybór? Dolny Śląsk słynie z uprawy wyjątkowych warzyw, które są produktami coraz częściej wykorzystywanymi w polskiej kuchni, więc nie sposób było przygotować śniadania bez ich dodatku.
Słuchaj podcastu NowyMarketing