Szybka i zdrowa kuchnia – Akademia Smaku udowadnia, że można!

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Szybka i zdrowa kuchnia – Akademia Smaku udowadnia, że można!

Czy fast food może być zdrowy? Czy spód pizzy zawsze musi być ciastem? Jak połączyć burgera z krewetkami? Z tymi pytaniami zmierzyli się uczestnicy kolejnej edycji warsztatów Akademia Smaku Bosch.

Walka o zdrowe i szybkie jedzenie

Organizatorzy Akademii Smaku postanowili zmierzyć ze sobą dwa konkurujące rodzaje kuchni – tę nastawioną na zdrowie i tę, w której najważniejsza jest szybkość przygotowania posiłku. Centrum Domowych Inspiracji stało się na jeden dzień najzdrowszym miejscem z szybkim jedzeniem, a wielka kuchnia – poligonem dla blisko 20 uczestników warsztatów, którzy wygrali konkurs organizowany na stronie www.akademiasmaku.pl.

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

Nad uczestnikami zmagającymi się z czasem i przepisami czuwali: Tomasz Jakubiak – szef kuchni, właściciel foodtrucka, Tomasz Lach (prowadzący bloga Zajadam.pl) i Katarzyna Glinka, znana aktorka teatralna i telewizyjna.

Pomysły na stworzone podczas warsztatów dania zostały wybrane spośród nadesłanych na konkurs przepisów. Uczestnicy przyrządzili trzy rodzaje pizzy na różnych spodach: kalafiorowym, przygotowanym na bazie cukinii oraz z kaszy jaglanej. Nie zabrakło burgerów z karmelizowanymi gruszkami i serem gorgonzola czy proziaków z burakami. Ciekawą wariacją na temat fast foodów były hamburger ryżowy z krewetkami, trawiasta focaccia, kofta jagnięca zawinięta w tortillę oraz sajgonki.

Formuła warsztatów przypada uczestnikom do gustu

Kuchnia w Centrum Domowych Inspiracji rozgrzała się na dobre, zwłaszcza po komplementach kucharzy. – Wiele z tych propozycji widziałbym jako dania w food truckach! – mówił Tomasz Jakubiak, który jest zagorzałym miłośnikiem street food. Bloger Tomek Lach podkreślał możliwość dużej inwencji twórczej kucharzy: – Sądzę, że żadne danie nie będzie do końca zrobione dokładnie tak, jak mówi o tym przepis i zakładał jego autor. Każdy dokłada tutaj swoje własne smaki, pomysły, przyprawy oraz interpretuje przepis na swój sposób. To jest świetne w tych warsztatach. Uczestnicy bardzo chwalą formułę warsztatów. „Każdy może coś ugotować, jest naprawdę dużo pracy”, „Poznałam kilka ciekawych trików oraz przepisów, które na pewno wykorzystam w domu” – mówili kucharze-amatorzy Akademii Smaku.

Akademia Smaku w pigułce

Akademia Smaku to wielokanałowy projekt kulinarny, w skład którego wchodzą: serial kulinarny emitowany w TVP2, video warsztaty bogate w porady dla gotujących, serwis www.akademiasmaku.pl będący osią komunikacyjną dla wszystkich działań, kulinarne spotkania w Centrum Domowych Inspiracji, podczas których uczestnicy gotują ze znanymi kucharzami, a także e-magazyny stanowiące kompendium wiedzy na temat kuchni.

Atrakcyjne nagrody i niezapomniana atmosfera sprawia, że Akademia Smaku to jeden z najciekawszych cykli kulinarnych w naszym kraju. Projekt kierowany jest do miłośników kuchni, tworzących swoistą kulinarną społeczność. To oni dzielą się swoimi przepisami i kulinarnymi poradami, a także poznają tajniki kuchni od ekspertów – Tomasza Jakubiaka, Tomasza Lacha oraz Piotra Ogińskiego. W projekt zaangażowana jest również Katarzyna Glinka, znana aktorka teatralna i telewizyjna.

Więcej informacji na stronie www.akademiasmaku.pl.

Partnerami projektu są Mlekovita oraz Kropla Beskidu.

Za pomysł, opracowanie strategii projektu, jego nadzór kreatywny oraz kompleksową obsługę odpowiada agencja INSIGNIA. Za opracowanie scenariuszy i produkcję serialu telewizyjnego odpowiada OMD i TVP.

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij