Hotelowa choinka z perłami zamiast bombek – Boże Narodzenie na świecie w liczbach

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Hotelowa choinka z perłami zamiast bombek – Boże Narodzenie na świecie w liczbach

Zegarki i pierścionki wiszące na najdroższej na świecie choince to jeden z pomysłów na promocję hotelu i zachwycenie swoich gości. Niektórzy jednak od zapachu i podziwiania zielonego drzewka wolą spędzić święta w brazylijskich upałach, gdzie średnia temperatura w grudniu przekracza 30 stopni...

Celsjusza. Co jeszcze warto wiedzieć o świętach w różnych zakątkach świata?

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

Gdyby święty Mikołaj chciał odwiedzić w wigilijny wieczór wszystkie kraje na świecie, w każdym mógłby spędzić maksymalnie 7 minut…

700 kg indyka na francuskim świątecznym stole

Jak głosi znane przysłowie: „co kraj to obyczaj”. Można je z powodzeniem odnieść również do świątecznych zwyczajów kulinarnych. Aż 49% Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego wieczoru bez dań rybnych. Pudding to słynny bożonarodzeniowy angielski smakołyk. W czasie świąt Brytyjczycy zjadają aż 25 milionów sztuk tego tradycyjnego dania. Amerykanie nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez szynki. W Stanach Zjednoczonych na rodzinnych stołach królują również pokaźnych rozmiarów indyki, których zjada się tam
w czasie świąt aż 22 miliony.

We Francji na wigilijnym stole królują owoce morza, m.in. ostrygi, i ryby. Trudno jednak wyobrazić sobie francuskie Boże Narodzenie bez przysmaku większości mieszkańców tego kraju, czyli pasztetu strasburskiego – kultowego foie gras. Francuzi każde danie spożywają wraz z odpowiadającym mu winem, a wigilijną kolację rozpoczynają od toastu wznoszonego kieliszkiem szampana. Francuzi w czasie świąt spożywają w ciągu jednej minuty aż 270 kg ostryg, 700 kg indyka i 97 kg pasztetu, a to jeszcze nie wszystko.

Najdroższa choinka z perłami zamiast bombek

Dział marketingu Emirates Palace, luksusowego hotelu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, wpadł na pomysł promowania miejsca dzięki najdroższemu na świecie drzewku bożonarodzeniowemu. W hotelu w Abu Dhabi w 2010 roku stanęła choinka, która wraz z ozdobami kosztowała aż 11 026 900 dolarów. Za samo 13-metrowe zielone drzewko zapłacono 10 tysięcy dolarów, zaś ponad 11 milionów pochłonęły ozdoby ze złota, diamentów, pereł, szafirów i szmaragdów. Perły zamiast bombek to nie wszystko. Na zielonym drzewku zawisły również zegarki, kolczyki, złote bransoletki, pierścionki i naszyjniki. Chociaż zielone drzewko to symbol chrześcijańskich świąt, różnice kulturowe nie przeszkodziły Emiratczykom w stworzeniu choinki będącej symbolem uwielbianego przez nich przepychu.

Więcej informacji na temat świąt w liczbach można znaleźć na stronie HRS.

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij