TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

Ostatni dzwonek na zgłoszenia do konkursu TikTok Ad Awards CE 2025! Termin upływa 24 września br.

Zgłoś kampanię

Pilsweizer poszerza ofertę lokalnych piw górskich o Zakopiańczyk Ciemny

Browar Pilsweizer wprowadza na rynek nową markę piwa – Zakopiańczyk Ciemny. Poszerza w ten sposób liczącą już 8 piw linię górskich piw lokalnych, która została zapoczątkowana w 2015 r. piwem Zakopiańczyk, a niedawno dołączyły do niej: Gorlickie, Podhalańskie Wartkie i Muszyńskie Zamkowe.
O autorze
1 min czytania 2017-03-23

Browar Pilsweizer z Grybowa wprowadza na rynek ciekawą propozycję dla konsumentów poszukujących lokalnych smaków piwnych – Zakopiańczyk Ciemny. Jest to ciemne piwo dolnej fermentacji z delikatnym kawowym smakiem. Ma 13-procentowy ekstrakt i 6 procent zawartości alkoholu. Do jego produkcji wykorzystywane są trzy słody: monachijski, karmelowy, pilzneński; oraz dwa chmiele: marynka i lubeski.  

Nowe piwo sprzedawane będzie wyłącznie w Zakopanem i jego okolicach. Dołącza do linii piw browaru Pilsweizer związanych z konkretnymi miejscowościami, które kierowane są zarówno do społeczności lokalnych i „lokalnych patriotów”, jak i turystów odwiedzających daną miejscowość czy region. 

Pilsweizer zapoczątkował linię piw lokalnych w maju 2015 r. piwem Zakopiańczyk. Obecnie w jej skład wchodzi już 8 piw: Zakopiańczyk, Zakopiańczyk Miód Malina, Zakopiańczyk Ciemny, Piwniczańskie, Sądeckie, Gorlickie, Podhalańskie Wartkie i Muszyńskie Zamkowe. 

Przy projektach piw lokalnych Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym obszarze.

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.  

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych – w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer. 

Słuchaj podcastu NowyMarketing

Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się