Polskie piwa domowe na medal

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Polskie piwa domowe na medal

Piwowarstwo domowe w Polsce dynamicznie się rozwija i zyskuje coraz większą popularność. Szacuje się, że w naszym kraju warzeniem piwa hobbystycznie zajmuje się nawet ponad 10 tys. osób.

Co roku organizowanych jest kilkadziesiąt konkursów, w których piwowarzy domowi wystawiają swoje wyroby. Jest to świetna okazja, aby sprawdzić swoje umiejętności piwowarskie i uzyskać szacunek wśród grona piwowarów domowych w Polsce. Jednym z największych i najbardziej prestiżowych jest Konkurs Piw Domowych PSPD, w którym w 2017 roku wystartuje rekordowe 450 piw domowych.

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

W pierwszy weekend czerwca Cieszyn po raz kolejny stał się stolicą domowego piwowarstwa. W dniach 1-3 czerwca w mieście nad Olzą odbył się się jubileuszowy, XV Konkurs Piw Domowych organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

W konkursie udział wzięło ponad 280 browarów domowych z całego kraju. Najlepsze piwo zostanie uwarzone przez Browar Zamkowy w Cieszynie, po czym trafi do sprzedaży w całej Polsce. Dla laureata to szansa na zobaczenie swojej produkcji na sklepowych półkach.

- Misją konkursu jest promowanie piwowarstwa domowego. Nasze stowarzyszenie już od kilku lat buduje dobrą atmosferę wokół tego hobby, krzewiąc wiedzę na temat piwowarstwa domowego – mówi Michał Jaskólski, przewodniczący Jury i prezes PSPD. – Co warte podkreślenia, domowi piwowarzy nie tylko kreują nowe receptury. Często sięgają po stare, zapomniane przepisy, tym samym kultywując dużą tradycję polskiego piwowarstwa.

W tym roku, tak jak w poprzednich latach komisja składająca się z 24 ekspertów – sędziów certyfikowanych PSPD – oceniała konkursowe piwa w aż 10 kategoriach m. in. English Porter, Polskie Pszeniczne, Nowofalowy Pils czy Rauch-Doppelbock. Uczestnicy konkursu prześcigali się w interpretacjach kategorii konkursowych. Zeszłą edycję konkursu wygrało piwo pszeniczne z dodatkiem truskawek autorstwa Piotra Machowicza z Krakowa. Jego komercyjna premiera odbyła się w grudniu, a piwo przyjęło nazwę Fruit Wheat Cieszyński.

- Staraliśmy dokonać wyboru takich kategorii konkursowych, aby każdy znalazł coś dla siebie. W naszych konkursach startują piwa jasne i ciemne, tradycyjne i nowoczesne, a także kwaśne i dzikie. Część z nich jest łatwa do uwarzenia nawet dla początkującego piwowara, niektóre natomiast stanowią wyzwanie nawet dla bardzo doświadczonych – mówi Jaskólski.

O trudności konkursu stanowią różnorodne wytyczne oceny piw. O wyborze zwycięskiego piwa decydują kryteria takie jak smak i aromat, konsystencja piany, odczucie w ustach czy kolor i goryczka. W konkursie mogą brać udział tylko piwa uwarzone domowymi metodami. Każdy autor może zgłosić tylko jedno piwo przypisując je do danej kategorii konkursowej. Ocenę zgłoszeń przeprowadziłą Komisja Sędziowska, w skład której weszli sędziowie certyfikowani przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Sędziów obowiązuje szereg zasad, które wpływają na rzetelność ich oceny. Dodatkowo eliminujemy wszelkie czynniki, które mogłyby obniżyć poziom ich bezstronności takie jak np. wygląd etykiety. W dniu konkursu sędziów obowiązuje zakaz palenia i używania perfum – ich zapach mógłby negatywnie wpłynąć na odbiór aromatów pochodzących z piwa - mówi Jaskólski.

W tegorocznym Konkursie Piw Domowych został wykorzystany system zarządzania konkursami rozwijany we współpracy z amerykańską organizacją sędziowską BJCP (Beer Judge Certification Program), który w ramach współpracy został udostępniony organizatorom konkursów.

System nadal jest rozwijany, ale już na tym etapie umożliwił nam przeprowadzenie konkursu na bardzo wysokim poziomie z czego bardzo się cieszymy – komentuje Artur Kamiński, organizator konkursu i wiceprezes PSPD.

Najlepsze piwo domowe otrzyma tytuł Grand Championa i możliwość uwarzenia piwa opartego o swoją recepturę w wersji komercyjnej w Browarze Zamkowym w Cieszynie. W ręce najlepszego piwowara trafi nagroda w wysokości 5000 zł za użyczenie receptury oraz nagroda specjalna ufundowana dla zwycięzcy przez firmę Browamator - Kocioł zacierno-warzelny Speidel Brauemister 20 l.

Ponadto Browamator wspiera konkurs bonami zakupowymi dla zdobywców podium w każdej kategorii: 333 zł za I miejsce; 222 zł z II miejsce oraz 111 zł za III miejsca.

Słodownia Viking Malt przekaże zwycięzcom poszczególnych kategorii worki wybranych słodów: zdobywca I miejsca w każdej kategorii otrzyma 25 kg słodów, za II miejsce 10 kg słodów, a za miejsce III, paczkę zawierającą 5 kg słodów.

Werdykt sędziów poznamy już 9 czerwca w czasie uroczystego ogłoszenia wyników w Warszawie. Połączone będzie ono ze strefą piwowarów domowych (gdzie będzie można spróbować domowych wyrobów piwowarów) oraz afterparty.

Zachęcamy do wzięcia udziału w otwartej Uroczystej Gali Ogłoszenia Wyników największego i najbardziej prestiżowego w Polsce Konkursu Piw Domowych.

Więcej o konkursie tutaj.

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij