TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

Ostatni dzwonek na zgłoszenia do konkursu TikTok Ad Awards CE 2025! Termin upływa 24 września br.

Zgłoś kampanię

Pilsweizer poszerza ofertę lokalnych piw górskich o piwo Krynickie

Browar Pilsweizer wprowadza na rynek nową markę piwa – Krynickie. Poszerza w ten sposób ofertę swoich górskich piw lokalnych, która została zapoczątkowana w 2015 r. piwem Zakopiańczyk, a należą do niej także m.in. takie piwa, jak: Gorlickie, Sądeckie, Podhalańskie Wartkie czy Piwniczańskie.
O autorze
2 min czytania 2018-02-26

Browar Pilsweizer z Grybowa wprowadza na rynek kolejną propozycję dla konsumentów poszukujących piw lokalnych – piwo Krynickie. Jest to jasne piwo, pasteryzowane, ale niefiltrowane, naturalnie mętne, o zawartości alkoholu 5,3 proc. (12 Blg.). Piwo produkowane jest w oparciu o słód jęczmienny oraz chmiele: Marynka i Lubelski.

Nowe piwo sprzedawane będzie wyłącznie w Krynicy-Zdrój (jednym z wiodących polskich uzdrowisk i jednocześnie jednym z czołowych kurortów narciarskich) i jej okolicach. Krynickie dołącza do linii piw browaru Pilsweizer związanych z konkretnymi miejscowościami, które kierowane są zarówno do społeczności lokalnych i „lokalnych patriotów”, jak i turystów odwiedzających daną miejscowość czy region.

Browar Pilsweizer jest położony w odległości zaledwie kilkunastu kilometrów od Krynicy-Zdrój, tak więc siłą rzeczy „od zawsze” jesteśmy w tej miejscowości mocno obecni z naszymi piwami. Jednak od dłuższego już czasu mieliśmy od naszych partnerów handlowych w Krynicy wyraźne sygnały, że ciepło powitaliby także piwo o całkowicie lokalnym charakterze, tak więc postanowiliśmy w końcu ten „brak” nadrobić – mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu Browaru Pilsweizer.

Pilsweizer zapoczątkował linię lokalnych piw górskich w maju 2015 r. piwem Zakopiańczyk. Obecnie w jej skład wchodzą m.in.: Zakopiańczyk (w kilku odmianach), Piwniczańskie, Sądeckie, Gorlickie czy Podhalańskie Wartkie.

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Przy projektach piw lokalnych Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym obszarze.

Wprowadzając nowe piwo oczywiście zawsze liczymy na dodatkowe przychody, ale w przypadku piw „górskich” co najmniej tak samo ważne jest to, że zależy nam na promocji naszego regionu i poszczególnych jego miejscowości, bowiem czujemy się szczególnie mocno związani z regionem, w którym browar istnieje i działa. W Polsce coraz częściej lokalny „patriotyzm piwny” staje się jednym z ważnych elementów wpływających na wybory i preferencje miłośników piwa – dodaje Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu Browaru Pilsweizer. 

Słuchaj podcastu NowyMarketing

Kilka tygodni temu, pod koniec 2017 r. roku, firma Owens-Illinois, największy na świecie producent opakowań szklanych, wydała swój pierwszy globalny Design Book. Wśród projektów z całego świata znalazły się w nim też 3 polskie produkty, a jednym z nich był Porter Galicyjski z browaru Pilsweizer, sprzedawany w butelkach z czarnego, nieprzezroczystego szkła (dwa pozostałe projekty z Polski to Zimne Mleko Robico w klasycznej szklanej butelce i ketchup Kotlin w charakterystycznym słoiku ze zwężoną szyjką).

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych – w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.

Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

Więcej na stronie.