Mondelēz International rozbudowuje Centrum Badań, Rozwoju i Jakości we Wrocławiu o pilotażową fabrykę Gum do Żucia i Cukierków

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Mondelēz International rozbudowuje Centrum Badań, Rozwoju i Jakości we Wrocławiu o pilotażową fabrykę Gum do Żucia i Cukierków

Mondelēz International zaledwie rok po otwarciu Centrum Badań, Rozwoju i Jakości, inwestuje we Wrocławiu kolejne 5 mln dol. w stworzenie nowoczesnego ośrodka technologicznego dla kategorii Gum do Żucia i Cukierków, takich marek jak: Halls, Hollywood, Stimorol czy Trident.

4 grudnia br. odbyła się inauguracja uruchomienia pilotażowej fabryki Gum do Żucia i Cukierków, nowej przestrzeni technologicznej w Centrum Badań, Rozwoju i Jakości w Bielanach Wrocławskich.

W zaledwie kilkanaście miesięcy od oficjalnego otwarcia wartej 17 mln dol. inwestycji, dodatkowe 5 mln dol. umożliwi rozszerzenie zakresu prac badawczo-rozwojowych o kategorię Gum do Żucia i Cukierków. Już dziś we Wrocławiu powstają receptury znanych czekolad Milka czy ciastek Oreo. Niebawem z Dolnego Śląska w świat wyruszą także nowości w kategorii cukierków oraz słynnych gum Hollywood, Stimorol, czy europejskich marek Halls, Trident, Trebor i wielu innych.

Wrocław – centrum innowacji dla kilkudziesięciu rynków

W nowo otwartej części Centrum, o powierzchni ok. 1200 m2 dedykowanej kategorii Gum do Żucia i Cukierków, priorytetem jest praca nad rozwojem produktów dla rynków Europy – z Francją, Wielką Brytanią, Rosją i Turcją na czele, oraz dla Bliskiego Wschodu i Afryki.

Na terenie Europy, Bliskiego Wschodu i w Afryce Mondelēz produkuje gumy i cukierki w 11 fabrykach. Jedna z kluczowych mieści się w Skarbimierzu. Zespół badawczy we Wrocławiu będzie aktywnie wspierać wszystkie te zakłady, testując wiele nowych form i wariantów produktów na linii pilotażowej, z której tylko te najlepsze i preferowane przez konsumentów nowości trafią do produkcji. Testowane będą też nowe smaki, tekstury i opakowania. Zespół pracować będzie nad produktami kultowych marek, takich jak Trident, Halls, Hollywood, Stimorol, Trebor, First, Dirol.

– O unikalności wrocławskiego Centrum decyduje nie tylko innowacyjność stosowanych tam technologii, ale przede wszystkim umiejętność łączenia wszystkich technik cukierniczych. Do tego dochodzą korzyści płynące z przebywania w tym samym miejscu co pilotażowe linie czekolady i ciastek. Ekstrudery, oblewarki, maszyny cukiernicze są częścią palety sprzętu, które nasi specjaliści będą mieli do dyspozycji dla swoich projektów. Co to oznacza dla miłośników słodyczy? Na przykład możliwość tworzenia coraz to nowych zaskakujących połączeń produktowych – takich jak czekolady z ciastkami, a teraz również: cukierki z czekoladą, czy gumy z wyjątkowymi smakowymi nadzieniami. Mamy już wiele produktów łączących gumy, cukierki i technologie czekoladowe, takie jak Eclairs, produkowane w zakładzie w Bielanach. Ośrodek badawczo-rozwojowy dla gum, cukierków, czekolady i ciastek mieszczący się pod tym samym dachem to niesamowite pole dla kreatywności. Fani gum do żucia i cukierków mogą więc spodziewać się wielu nowości – mówi Norberto Chaclin, globalny szef RDQ dla Gum i Cukierków w Mondelēz Int.

Wkład Mondelēz International w rozwój polskiej innowacyjności

Rozszerzenie dotychczasowej inwestycji w Centrum Badań i Rozwoju o kolejne 5 mln USD to element konsekwentnej strategii wspierania rozwoju innowacyjności w Polsce. Polska od lat jest dla Mondelēz International lokalizacją strategiczną. Sieć produkcyjna firmy na terenie kraju obejmuje 7 zakładów, w tym m.in. fabrykę wyrobów czekoladowych w Skarbimierzu, która z otwartą w 2015 roku tzw. Linią Przyszłości, wartą 30 mln dol., jest jednym z najnowocześniejszych ośrodków produkcyjnych w Europie. Najnowsza inwestycja w fabryce czekolady w Skarbimierzu to warta blisko 23 mln dol. nowoczesna linia do produkcji jajek czekoladowych z nadzieniami, która rocznie będzie w stanie wyprodukować blisko 5 tys. ton takich produktów. Centrum Badań, Rozwoju i Jakości to kolejne wielkie przedsięwzięcie Mondelēz International w regionie.

– We wrocławskim ośrodku już teraz pracuje szereg specjalistów, poczynając od technologów żywności, przez ekspertów z zakresu prawa żywnościowego, testów konsumenckich, badań jakościowych, projektów opakowań, wreszcie inżynierów procesu produkcyjnego. Wielu z nich zdobywało wykształcenie na świetnych wrocławskich uczelniach. Jednak wyróżniającą nas cechą jest otwartość na ekspertów z całego świata, dzięki którym Polska będzie mogła także korzystać z nieocenionego transferu know-how. Docelowo miejsca pracy w naszym Centrum znajdzie blisko 250 ekspertów – powiedział Adam Gajewski, dyrektor Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelez International w Bielanach Wrocławskich.

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij