W Warszawie powstała pierwsza jadłodzielnia przed domem

W Warszawie powstała pierwsza jadłodzielnia przed domem
To się nazywa pomysł! Pewien mieszkaniec Saskiej Kępy w Warszawie umieścił przed swoim domem specjalną szafkę, która służy do dzielenia się jedzeniem. Głównym celem takiej jadłodzielni jest zmniejszenie ilości marnowanej żywności.
O autorze
1 min czytania 2019-11-07

Ostatnimi czasy dużo się mówi o problemie marnowania żywności. Wiele popularnych firm czy sieci handlowych podejmuje duże kroki celem zmniejszenia skali tego problemu, ale niewątpliwie pewne działania powinien podjąć też każdy z nas, we własnym domu. 

Na świetny pomysł, mający na celu walkę z marnowaniem żywności, wpadł pewien mieszkaniec Saskiej Kępy w Warszawie. Umieścił przed swoim domem specjalną szafkę – tzw. jadłodzielnię – dzięki której i on i okoliczni mieszkańcy mogą teraz łatwiej dzielić się jedzeniem z innymi. 

Ta świetna inicjatywa w duchu #zerowaste pokazuje, że wystarczą naprawdę małe kroki, aby zrobić coś dobrego dla naszej planety. 

zdjęcie: facebook.com/warszawa

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

PS

Targowisko Wolumen w warszawskiej dzielnicy Wawrzyszew wpadło na świetny pomysł, by przeciwdziałać marnowaniu żywności – zamiast wyrzucać niesprzedane owoce czy warzywa, sprzedawcy przekażą je za darmo wszystkim chętnym osobom.

Słuchaj podcastu NowyMarketing

PS2

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

W czerwcu br. Tesco ruszyło z programem „Duża pomoc dla małych przyjaciół”, w ramach którego przekazuje niesprzedaną żywność, taką jak np. owoce, warzywa, nabiał, mięso czy pieczywo, organizacjom zajmującym się zwierzętami.

PS3

By przeciwdziałać marnowaniu żywności, Lidl zainicjował akcję „Kupuję, nie marnuję”, w ramach której sprzedawał produkty z krótkim terminem ważności o 50% taniej. Rozwiązanie początkowo testowane było w kilku sklepach sieci w Polsce, teraz poszerzone zostało o wszystkie markety.