Muzeum POLIN z TISZ Festiwalem Żydowskiego Jedzenia: BLISKO

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Muzeum POLIN z TISZ Festiwalem Żydowskiego Jedzenia: BLISKO

Trzecia odsłona TISZ* Festiwalu Żydowskiego Jedzenia będzie miała miejsce od 30 września do 4 października zarówno stacjonarnie, jak i online, z myślą o licznych odbiorcach z różnych miejsc Polski i świata. Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN z tej okazji przygotowało m.in. festiwalowy spot.

Podczas TISZ Festiwalu Muzeum POLIN pokaże bliskie związki kuchni żydowskiej i polskiej, ich przenikanie się oraz wzajemne inspirowanie. Doświadczenie z kilku miesięcy pandemii i konieczność zachowania dwumetrowej odległości od drugiego człowieka sprawiły, słowo blisko nabiera nowego znaczenia. Hasło odnosi się też do tego, co lokalne i po sąsiedzku. Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, TISZ Festiwal będzie okazją do budowania wspólnoty, pomimo fizycznego dystansu i szukania rzeczy, które, tak jak jedzenie, zbliżają ludzi do siebie. 

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

- Szczególnie w trudnych czasach trzeba wzmacniać więzi tworzące społeczności, w których żyjemy, wzajemnie wspierać się i dbać o to, by każdy był traktowany z szacunkiem i czuł się bezpiecznie. Społeczności te są często różnorodne i w tym tkwi ich siła, która nas splata w jedną całość jak różnokolorową chałkę – mówi Magdalena Maślak z Muzeum POLIN, koordynatorka i pomysłodawczyni TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia 2020.

Na plakacie trzeciej odsłony wydarzenia widnieje kolorowa chałka i hasło. Jego autorem jest Piotr Matosek z Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

– Temat tegorocznej odsłony TISZ Festiwalu, słowo: blisko, w kontekście pandemii, podkreśla psychologiczną potrzebę więzi, których symbolicznym obrazem w naszej kulturze są osoby zasiadające ze sobą do stołu. Wszyscy są tu mile widziani – mówi projektant graficzny.

Na 5 festiwalowych dni Muzeum POLIN zaplanowało zarówno wspólne gotowanie bez wychodzenia z domu, kulinarne spotkanie online z ambasadorem Izraela w Polsce oraz spacery kulinarne po dawnej żydowskiej Warszawie, w której mieszały się ze sobą języki, smaki i zapachy. Uczestnicy festiwalu sprawdzą, co można ugotować z książki kucharskiej wydanej w jidysz w przedwojennej Warszawie. Na warsztatach rodzice i dzieci nauczą się, jak zaplatać szabatową chałkę. Muzeum zaprasza także do wspólnego dekorowania roślinami i materiałami z recyclingu kuczki – tradycyjnego szałasu, który stanie przed muzeum z okazji radosnego, żydowskiego święta Sukkot. Przed festiwalem, wieczorem, 29 września, pokaz filmu dokumentalnego kinie Muranów Streit’s: maca i amerykański sen w reżyserii Michaela Levine’a. Muzeum POLIN zaprasza też do współpracy wybrane stołeczne bary mleczne – tam w czasie TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia nazwy niektórych potraw będą uzupełnione o odpowiedniki w języku jidysz. I tak zjeść będzie można naleśniki z serem, czyli blintzesy, placki ziemniaczane, czyli latkesy, gołąbki – holiszki. Dania są obecne też w spocie, który zapowiada festiwal.

Pełny program festiwalu znajduje się na stronie. 

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij