Najpierw wegańskie mięso, teraz czas na wegańskie mleko – Impossible Foods pracuje nad odtworzeniem smaku mleka krowiego

Najpierw wegańskie mięso, teraz czas na wegańskie mleko – Impossible Foods pracuje nad odtworzeniem smaku mleka krowiego
Marka Impossible Foods znana jest ze swojego wegańskiego mięsa, które do złudzenia przypomina i smakuje, jak to odzwierzęce. Teraz firma poszła o krok dalej i postanowiła odtworzyć smak mleka krowiego.
O autorze
1 min czytania 2020-11-05

Impossible Foods najbardziej znane jest ze swojego wegańskiego mięsa, które wygląda i smakuje jak prawdziwa wołowina. Główne składniki tzw. Impossible Burgera to pszenica, olej kokosowy, białka ziemniaka i hem, czyli związek zawierający żelazo i nadający hemoglobinie czerwony kolor. To właśnie hem jest odpowiedzialny za charakterystyczny smak mięsa, a w reakcji z tlenem zmienia kolor na czerwony. 

Teraz firma postanowiła pójść o krok dalej i zabrać się za nabiał – chce bowiem wprowadzić na rynek produkt o smaku, który do złudzenia ma przypominać mleko krowie.

Prototyp „niemleka” został niedawno zaprezentowany przez firmę podczas wirtualnej konferencji. Na tę chwilę nie wiadomo, kiedy produkt oficjalnie wejdzie do sprzedaży.

Jak przyznali przedstawiciele Impossible Foods, wegańskie mleko jest stworzone na bazie białka roślinnego. Podobno dzięki temu ma ono doskonale łączyć się z innymi płynami, m.in. z kawą – wiele napojów roślinnych źle bowiem reaguje po dodaniu ich do gorących napojów.

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Co ciekawe, wegański napój Impossible Foods będzie też można spełniać, co z pewnością ucieszy fanów latte oraz cappuccino. Produkt ma być też bezpośrednią alternatywą dla mleka krowiego w przepisach, bez konieczności dodawania dodatkowych składników. 

Słuchaj podcastu NowyMarketing

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

Przedstawiciele Impossible Foods zapowiedzieli też, że w ciągu najbliższych 12 miesięcy zamierzają zwiększyć swój zespół badawczy, aby przygotować kompletny jadłospis, z którego całkowicie zostaną wyeliminowane produkty odzwierzęce. Kolejnym celem firmy jest stworzenie jajka, które będzie wyglądało i smakowało jak prawdziwe.

PS

Parlament Europejski zadecydował – produkty roślinne, które stanowią alternatywę dla wyrobów mięsnych, mogą używać nazw odnoszących się do mięsa. Zakazane natomiast zostaną wszelkie „wegańskie sery” oraz „mleko sojowe”.

PS2

Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” już 10% Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4% weganami. Kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.