Pierwszy milion trzeba ukraść? Nie! Too Good To Go go uratowało

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Pierwszy milion trzeba ukraść? Nie! Too Good To Go go uratowało

Aplikacja do walki z marnowaniem żywności skradła serca Polaków. Użytkownicy uratowali właśnie milionową paczkę, niemarnując tym samym 2 500 000 kg emisji CO2e. To ogromny krok milowy i początek trendu na ratowanie – podkreślają przedstawiciele Too Good To Go.

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia i potwierdza to sukces aplikacji Too Good To Go w Polsce. Od startu w lipcu 2019 roku do walki marnowaniem żywności przyłączyło się 781 676 użytkowników w 18 miastach Polski, a kolejne miasta dołączą najbliższych tygodniach. W tym czasie Pogromcy Marnowania Jedzenia, jak mówią o sobie użytkownicy, przechwycili już 1 milion paczek-niespodzianek, nie marnując tym samym 2 500 000 kg CO2e To tyle, ile wyemitowały by 544 samochody osobowe jeżdżące non-stop przez cały rok.

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

– Wynik ten to efekt zaangażowania zarówno naszych użytkowników, jak i każdego z naszych 2500 partnerów. Bez tej współpracy uratowanie miliona paczek nie byłoby możliwe. Choć ta liczba jest imponująca, jestem pewna, że to dopiero początek trendu na codzienną walkę z marnowaniem jedzenia. Gratuluję każdemu, kto dołożył swoją cegiełkę do pierwszego miliona – podkreśla Anna Kurnatowska, country managerka Too Good To Go w Polsce.

Jeśli mówimy o ograniczaniu skali marnotrawstwa, to jest co robić, a problem dotyczy każdego z nas. Jak wskazują najnowsze badania w ramach projektu PROM, w Polsce rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia! Oznacza to, że w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności, z czego aż 60% w naszych domach, co nie jest bez znaczenia dla środowiska. Aż 8%-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.

Ideą aplikacji Too Good To Go jest świat bez zmarnowanego jedzenia. Powstała ona z myślą, by w jak najprostszy sposób włączać zwykłych ludzi i biznesy spożywcze we wspólną walkę z marnotrawstwem. Aby uratować paczkę, wystarczy wybrać spośród dostępnych miejsc to, które nas interesuje, zarezerwować i opłacić zamówienie poprzez aplikację, po czym o wyznaczonej porze odebrać ją w wybranym lokalu. Rozwiązanie jest uniwersalne i sprawdzi się zarówno w ogólnopolskiej sieci, jak i dla rodzinnego biznesu. Wśród miejsc, które korzystają z możliwości platformy, znajdują się takie marki, jak: Carrefour, Auchan, Starbucks, Costa Coffee, Green Caffe Nero, Pizza Hut, A. Blikle, North Fish, sieci hoteli Arche, Accor i Radisson Blu, znane i lubiane restauracje, cateringi dietetyczne, klubokawiarnie, małe kawiarenki, piekarnie czy osiedlowe warzywniak.

Dzięki aplikacji Too Good To Go wszystkie emisje jakie powstały w produkcji, transporcie i całej drodze z pola do stołu, nie zmarnowały się, a to tyle ile:

  • wynoszą roczne emisje 321 polskich obywateli
  • wyemitował by samolot okrążający Ziemię 492 razy
  • powstałoby gdybyśmy wykonali 2285 lotów z Warszawy do Nowego Jorku
  • potrzebne jest, aby podgrzać wodę w bojlerze elektrycznym, na prysznic trwający 15 lat

Z Too Good To Go można korzystać w Warszawie, Krakowie, Szczecinie, Lublinie, Opolu, Toruniu, Bydgoszczy, Rzeszowie, Katowicach, Bielsku-Białej, Wrocławiu, Łodzi, Trójmieście, Olsztynie, Elblągu i Poznaniu.

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij