Ekologiczna żywność jest aktualnie znacznie łatwiej dostępna niż jeszcze kilka lat temu, a jej szybko spadające ceny sprawiają, że coraz więcej Polaków może sobie pozwolić na jej zakup. Mimo to wciąż nie wszyscy wiedzą, jakie korzyści związane są ze spożywaniem żywności ekologicznej. Dziś na tapet weźmy bio mięso: rozwiązanie na miarę dwudziestego pierwszego wieku, które w gruncie rzeczy nie byłoby niczym nowym dla naszych pradziadków. Bowiem w czasach masowej produkcji, zdrowotne właściwości ekologicznego mięsa zeszły na daleki, drugi plan. Dopiero niedawno zaczęliśmy kwestionować słuszność masowej produkcji: czy ekologiczne mięso nie byłoby lepsze dla naszego zdrowia? I czy gra nie jest tym bardziej warta świeczki, jeśli jednocześnie – zmieniając swoje przyzwyczajenia – możemy przyczynić się do zapewnienia lepszych warunków zwierzętom hodowlanym i zmniejszenia śladu węglowego?
Dlaczego warto ograniczyć spożycie mięsa z konwencjonalnych hodowli?
Lekarze od wielu lat biją na alarm, że konsumenci nie powinni cieszyć się z niskich cen mięsa w supermarketach. Mięso produkowane w tak dużej skali i tak niskim kosztem siłą rzeczy nie może być najlepszej jakości. Nie jest tajemnicą, że cierpią na tym zwierzęta, ale jeśli bardziej zagłębimy się w ten temat, szybko okazuje się, że tracimy na tym też my – konsumenci.
Zobacz również
Kury, krowy i świnie są w tradycyjnych hodowlach wspomagane farmakologicznie. Hormony wzrostu mają na celu zwiększenie masy zwierząt, a zatem optymalizację efektywności produkcji. Hodując zwierzęta w tak dużej skali, trudno zapewnić im dobre warunki, więc prewencyjnie podaje im się także antybiotyki, a doraźnie – leki. Te wszystkie substancje mogą później przenikać do organizmu człowieka, co połączono np. ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na nowotwór piersi*. W mięsie pochodzącym z przemysłowych hodowli często wykrywa się również bakterie oporne na antybiotyki, które według badań były w 2019 roku przyczyną śmierci ponad miliona osób na świecie**. Mimo zapewnień koncernów mięsnych niezależne badania finalnego produktu regularnie wykazują nieprawidłowości w tym zakresie.
Mięso ekologiczne to realne rozwiązanie problemów przemysłu mięsnego
Ekologiczna produkcja mięsa bio skutecznie eliminuje te problemy. Warunki zwierząt hodowanych na mięso ekologiczne są ściśle regulowane przez Unię Europejską. Właściciele gospodarstw ekologicznych muszą więc dbać o to, by zwierzęta miały dostęp do otwartej przestrzeni i warunków przypominających te naturalne, a spożywana przez nie pasza musi pochodzić w przynajmniej 95% z upraw ekologicznych. To wszystko ma ogromny wpływ na zdrowie zwierząt, tym samym eliminując potrzebę wspomagania ich farmakologicznie.
Specjaliści nie mają też wątpliwości, że mięso bio różni się od swojego tradycyjnego odpowiednika fizycznie. Mięso ekologiczne jest zwarte i można zobaczyć w nim strukturę tkanki mięśniowej, podczas gdy zwykły produkt jest galaretowaty i często rozpada się już na patelni. Różni się również waga – przy tej samej objętości eko mięso zawsze będzie ważyć więcej.
Movember/Wąsopad: jak marki zachęcają do profilaktyki męskich nowotworów [PRZEGLĄD]
Co o wpływie mięsa bio na zdrowie mówi nauka?
Ekologiczne mięso jest także znacznie bardziej odżywcze. Z analizy 67 badań na temat jakości mięsa ekologicznego przeprowadzonej przez Uniwersytet w Newcastle*** wynika, że ekologiczne mięso zawiera o 50% więcej zdrowych kwasów Omega-3 niż mięso z konwencjonalnych hodowli. Kwasy te pozytywnie wpływają na pracę mózgu, serca i układu odpornościowego. W naszej codziennej diecie często ich brakuje i lekarze zalecają nawet podwojenie ich spożycia. Co więcej, wołowina ekologiczna zawiera mniej szkodliwych kwasów nasyconych, takich jak kwas palmitynowy i mirystynowy, które obecnie łączy się z wysokim cholesterolem oraz insulinoopornością stanowiącą wstęp do cukrzycy typu 2.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Mięso ekologiczne to również wygoda
Ekologiczne mięso łatwo odróżnić. Dobry produkt będzie oznaczony unijnym certyfikatem, który jest gwarancją jakości. Dzięki temu nie musisz na własną rękę sprawdzać, czy określony hodowca spełnia wytyczne określone w przepisach.
Jako że przemysł ekologiczny stawia na jakość produktu, kluczowe jest zachowanie świeżości mięsa ekologicznego. Sposobem na to jest jego mrożenie, które nie pozbawia mięsa bio właściwości odżywczych. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest wygoda – kupując mięso ekologiczne można planować posiłki z wyprzedzeniem o nie martwić się krótką datą przydatności do spożycia. Obecnie na rynku dostępne są również oferty mięsa ekologicznego z dostawą do domu.
Wygląda więc na to, że choć mięso ekologiczne wdarło się na polski rynek szturmem, zamierza już na nim pozostać. Ekologiczna żywność to w końcu nie tylko szereg korzyści dla zdrowia, ale również faktycznie wsparcie w walce o zachowanie dobrej kondycji środowiska i sposób na redukcję cierpienia zwierząt hodowlanych. Na pewno warto spróbować – wprowadzając mięso ekologiczne do swojej diety chociaż raz w tygodniu możemy realnie przyczynić się do zmiany.
*Rosato, Valentina, et al. “Processed Meat and Selected Hormone-Related Cancers.” Nutrition, vol. 49, 2018, pp. 17–23., https:/doi.org/10.1016/j.nut.2017.10.025.
**Murray, Christopher JL, et al. “Global Burden of Bacterial Antimicrobial Resistance in 2019: A Systematic Analysis.” The Lancet, vol. 399, no. 10325, 2022, pp. 629–655., https://doi.org/10.1016/s0140-6736(21)02724-0.
***Średnicka-Tober, Dominika, et al. “Composition Differences between Organic and Conventional Meat: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis.” British Journal of Nutrition, vol. 115, no. 6, 2016, pp. 994–1011., https://doi.org/10.1017/s0007114515005073.
Artykuł zawiera lokowanie produktu.