#HOTGASTROCHALLENGE polega na złożeniu zamówienia w lokalnej restauracji przez inne koncepty gastronomiczne lub lokalne firmy i wsparcie lokalnej gastronomii, której działalność została ograniczona ze względu na pandemię COVID-19. Po zakupie dań od lokalnego przedsiębiorcy uczestnicy nominują kolejne firmy lub koncepty do podobnego działania.
Marka 4 listopada br. rozpoczęła swoją inicjatywę i wsparła jeden z lokali Shrimp House, zamawiając tam posiłki dla swoich pracowników. Firma nominowała też do wyzwania inne sieci gastronomiczne.
Zobacz również
– Zainspirowani działaniami jednej z globalnych sieci gastronomicznych zza wielkiej wody, która zdecydowała się zaprosić swoich odbiorców do korzystania z produktów konkurencji, postanowiliśmy zainicjować nowy challenge na rodzimym rynku gastronomicznym. W dzisiejszych czasach każde wsparcie dla restauracji i barów jest na wagę złota. Pracownicy gastronomii oraz firm również potrzebują zjeść, dlatego zachęcamy ich do wspierania lokalnych knajp poprzez zamawianie jedzenia na wynos lub w dowozie – mówi Jakub Aleksandrowicz, dyrektor marketingu Pasibusa.
PS
Burger King opublikował oświadczenie, w którym zachęca swoich klientów do zamawiania jedzenia z oferty sieci McDonald’s, KFC, a także Pasibusa. W ten sposób marka namawia do wspierania dotkniętej skutkami pandemii branży gastronomicznej.
Jak marki wspierają ochronę zdrowia psychicznego w Polsce [PRZEGLĄD]
PS2
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Heinz nie opuścił swoich partnerów w trudnym czasie spowodowanym pandemią koronawirusa i postanowił dać Polakom impuls do odwiedzenia ulubionych lokali – marka zorganizowała bowiem akcję „Nalot na gastro!”, wykorzystując do tego media społecznościowe.
PS3
W maju br. prezydent Kielc Bogdan Wenta postanowił wyjść naprzeciw restauracjom, które w dobie pandemii koronawirusa znalazły się w trudnej sytuacji – w okresie letnim oferował właścicielom lokali uruchomienie ogródka za symboliczną opłatę.