To już szósta akcja z książką, ale pierwszy raz skierowana jest ona do najmłodszych – misja: wspólne gotowanie dzieci i rodziców!
Rodzinne gotowanie przynosi nie tylko wiele radości, ale również rozwija kreatywność u najmłodszych i pozwala im na poznanie zasad pysznej i zdrowej kuchni. Dlatego Lidl prezentuje 6. odsłonę kulinarnych inspiracji, w ramach których będzie można uzupełnić domową biblioteczkę. Najnowsza książka skierowana jest do najmłodszych kucharzy i ich rodzin. Pojawią się w niej przepisy na dania słodkie i słone – zarówno w wersji tradycyjnej, jak i nowoczesnej. „Każdy, a szczególnie dziecko, potrzebuje przewodnika w życiu – mentora, wzoru do naśladowania. Bądźmy nimi dla naszych dzieci, spędzając czas razem – jak najwięcej, jak najczęściej, na przykład w kuchni. Wykorzystajmy ten czas, by poznawać i uczyć się wspólnie smaków, aromatów i tego, że rodzina to najważniejszy i najcenniejszy skarb jaki mamy” – podkreśla Karol Okrasa, szef kuchni, autor przepisów w książce „Rodzinna Kuchnia Lidla”.
Zobacz również
„Rodzinna Kuchnia Lidla” to 40 sprawdzonych pomysłów na dania obiadowe, śniadania i desery, wśród których każdy odnajdzie coś dla siebie. Za sprawą czytelnych oznaczeń wskazujących na: rodzaj potraw (dania bez laktozy, glutenu, wegetariańskie itd.), czas potrzebny na ich przygotowanie oraz poziom zaawansowania (bardzo łatwe, łatwe, trochę trudniejsze), każde dziecko będzie mogło dopasować przepisy do swoich preferencji i umiejętności. „To prawda, że kiedy gotuje się z dziećmi, zawsze jest… bałagan. Rozsypana mąka na podłodze, jajko wbite obok miski, śmietana, zamiast się ubijać, ląduje na ścianie… Ale to najpiękniejszy bajzel świata, bo bierze w nim udział cała rodzina! I te wspólne chwile zapisują się na karcie pamięci naszej rodziny. Kiedy pozwalam swoim dzieciom przejąć kontrolę nad kuchnią, chętniej próbują nowych smaków i potraw, swobodniej wchodzą w relacje z ludźmi, odwiedzają nowe miejsca i są gotowe na zdobywanie swojego małego świata. Gdy dorosną, będą mogły sięgnąć do tego koszyka pełnego magicznych chwil dzieciństwa. I dzięki temu zawsze będę z nimi.” – dodaje Daria Ładocha, trenerka żywieniowa, autorka przepisów „Rodzinna Kuchnia Lidla”
„Rodzinna Kuchnia Lidla” została uzupełniona o ilustrowane „Kuchenne ABC”, które zawiera informacje na temat mniej znanych wśród dzieci owoców i warzyw takich jak np. topinambur, batat czy karambola. W książce pojawią się również przydatne szczegóły dotyczące miar, kuchennych przyrządów czy produktów z kategorii „BIO” oraz wskazówki np. jak prawidłowo nakrywać do stołu.
„Najnowsza książka Lidla to kulinarna podróż po smakach zdrowej kuchni. Jej adresatami są całe rodziny, w tym szczególnie dzieci. Pragniemy przekazać im podstawową wiedzę o kuchni i produktach oraz zachęcić do gotowania z najbliższymi. Dodatkowo jest pięknie wydana, pełna kolorowych ilustracji – na pewno przypadnie do gustu rodzicom i dzieciom. Sukces poprzednich książek Lidla pokazał nam, że Polacy kochają gotować, dlatego chcemy zachęcić ich do łączenia kuchennych pasji ze wspólnym spędzaniem czasu z dziećmi – zaznacza Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska
#PrzeglądTygodnia [05.11-12.11.24]: kampanie z okazji Movember, suszonki miesiąca, mindfulness w reklamach
Jak zdobyć książkę „Rodzinna Kuchnia Lidla”?
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Książka, będzie dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 20 marca. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy, wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości 50 zł. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu 1 grosz i odebrać swoją książkę „Rodzinna Kuchnia Lidla”. Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl.