Dlatego właśnie organizacja CIWF Polska z okazji walentynek przygotowała „zielone serce” dla wszystkich i zostawiła swój zielony znak w całym mieście.
„Miej serce dla zwierząt!” – mówi organizacja CIWF Polska i z okazji walentynek, czyli święta miłości, przypomina, że wszystkie zwierzęta, także takie jak krowy, świnie czy kury, powinniśmy traktować dobrze i z szacunkiem. Tuż przed walentynkami w całej Warszawie pojawiły się namalowane na chodnikach zielone serca. Dlaczego akurat zielone? Małgorzata Szadkowska z CIWF Polska podpowiada: „Zielony to kolor naszej organizacji i nasze logo. Ale zielony to przecież też kolor, który kojarzy nam się z harmonią, naturą, trawą i zwierzętami pasącymi się na niej”.
Zobacz również
Czy wszystkie zwierzęta wypasają się jednak na zielonej trawie? CIWF Polska przypomina, że niestety nie. W Polsce wielkoprzemysłowych ferm mamy już ponad 800 i większość zwierząt, które hodujemy w kraju, pochodzi niestety z takich miejsc. „To niewyobrażalne, maszynowe wręcz produkowanie naszego jedzenia i często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak to wygląda. A wygląda to źle: mówimy o zwierzętach, które mogą odczuwać ból, stres i strach, a żyją w zamknięciu, stłoczone z innymi osobnikami, bez dostępu do światła, trawy czy pastwiska” – dodaje Szadkowska.
Zwierzęta hodowlane, takie jak świnie, krowy, króliki czy kury odczuwają przeróżne emocje, są inteligentne i tworzą skomplikowane sieci relacji z innymi zwierzętami. Co roku jednak na potrzeby człowieka zabijane są ich gigantyczne ilości. W samej tylko Polsce ginie prawie 900 000 000 zwierząt rocznie i większość z nich hodowana jest na wielkoprzemysłowych fermach podobnych do metalowych hangarów.
Co można więc zrobić, żeby pomóc zwierzętom hodowlanym?
CIWF Polska namawia do dokonywania codziennych, mądrych wyborów konsumenckich i wybierania produktów, które pochodzą z mniejszych hodowli, zamiast tych z megaferm. W przypadku jajek system jest prosty i dobrze znany Polakom: należy wybierać jajka z numerem 0 lub 1. W przypadku mięsa, np. z kurczaka: warto zapłacić więcej za tego z małej hodowli, zjeść go rzadziej, ale lepszej jakości (badania pokazują, że takie mięso zawiera nawet 50% tłuszczu mniej i więcej kwasów omega-3). Warto też zmniejszyć ilość mięsa i produktów pochodzących od zwierząt w swojej diecie, a jeść więcej warzyw i kasz.
#PrzeglądTygodnia [05.11-12.11.24]: kampanie z okazji Movember, suszonki miesiąca, mindfulness w reklamach
A dla tych, którzy chcą się pochwalić swoją miłością do zwierząt, organizacja przygotowała fotoprzewodnik, jak szybko zrobić #zieloneserce origami. Instrukcja znajduje się na stronie www.ciwf.pl/walentynki.
Słuchaj podcastu NowyMarketing