Źródło: MRiRW
Celem wprowadzenia nowej regulacji jest zapewnienie jednolitej, graficznej informacji na temat obecności jadalnych owadów w konkretnych produktach spożywczych. Oznaczenie ma umożliwić konsumentom szybkie i bezproblemowe rozpoznanie żywności zawierającej owadzie białko.
Zobacz również
– Polscy konsumenci nie mają w zwyczaju jedzenia owadów i żywności zawierającej owady, co jest warunkowane czynnikami kulturowymi (brak tradycji spożycia) oraz psychologicznymi (np. wstrętem) –czytamy w uzasadnieniu pochodzącym z projektu rozporządzenia zmieniającego przepisy dotyczące znakowania poszczególnych rodzajów produktów spożywczych.
W Ocenie Skutków Regulacji projektu zaznaczono, że wprowadzenie oznakowania jest konieczne, jeżeli chce się chronić konsumentów przed potencjalnym wprowadzeniem w błąd, a także zadbać o to, by dokonywali decyzji zakupowych zgodnie ze swoimi preferencjami.
W określonych rodzajach żywności będzie można znaleźć surowce pochodzące z owadów tj. mącznik młynarek, szarańcza wędrowna, pleśniakowiec lśniący czy świerszcz domowy.
Movember/Wąsopad: jak marki zachęcają do profilaktyki męskich nowotworów [PRZEGLĄD]
Źródło: MRiRW
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Zaproponowany obowiązkowy znak graficzny przedstawia owada z rodziny pasikonikowatych wraz z podpisem „Zawiera owady jadalne”. Zgodnie z przepisami, oznaczenie ma być umieszczane „na białym polu, w sposób czytelny”. Rozporządzenie wejdzie w życie 30 dni po jego ogłoszeniu.
PS Jest pozytywna opinia Unii w kwestii wprowadzenia produktów spożywczych z owadów
Specjaliści z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wydali pozytywną opinię na temat produktów spożywczych na bazie owadów. Projekt nie został jeszcze zaakceptowany przez Komisję Europejską, jednak głosy specjalistów wskazują na to, że prawdopodobnie taka zgoda zostanie wydana.
PS2 Kaufland wprowadza burgery z robaków
W niemieckich sklepach marki Kaufland pojawiły się nietypowe burgery, które zawierają robaki buffalo. To kolejna alternatywa dla mięsnych kotletów.