Bogata w nowe smaki i doświadczenia trasa Naturalnych Poranków Blisko Natury nabiera tempa. Pełniąca rolę kulinarnej przewodniczki Adriana Marczewska zabiera widzów w najciekawsze miejsca na Dolnym Śląsku, pokazując lokalne przysmaki, które łączy z nowoczesnością, tworząc wyjątkowe przepisy na naturalne śniadanie. W trzecim odcinku ekipa programu odwiedziła Kopalnię Złota w Złotym Stoku, aby przygotować legendarny dolnośląski świszcz oraz sadzone jaja na złotym, miodowym sosie. Wszystko to z dodatkiem parówek z linii Tarczyński Naturalnie.
Zobacz również
Historia kopalni w Złotym Stoku liczy przeszło 1000 lat, co czyni z niej najstarszy ośrodek górniczo-hutniczy w Polsce. Przez ten czas wydrążono tu ponad 300 km korytarzy, a ze skał wydobyto blisko 16,5 tony surowca. Tak samo, jak bogate w cenne złoża było niegdyś to miejsce, tak do dziś można z niego czerpać niepowtarzalne smaki. Postanowiłam je odkryć i wykorzystać, tworząc przepisy na pożywne i naturalne potrawy – mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.
Region, który warto odwiedzić
Jak marki wspierają ochronę zdrowia psychicznego w Polsce [PRZEGLĄD]
Mimo że w kopalni w Złotym Stoku nie wydobywa się już surowców, warto odwiedzić to miejsce, by poznać jego ciekawą historię i odkryć liczne, pobliskie atrakcje. Znajduje się tam m.in. pensjonat Złoty Jar, którego historia od blisko 100 lat wiąże go nierozłącznie z okolicą. Wartą uwagi jest również osada górnicza, w której samemu można wciągnąć 3-tonowe wózki i przenieść się w historii o kilka wieków. Atrakcji nie brakuje też dla aktywnych – ci mogą przejść się najdłuższym i najstarszym w Polsce szlakiem pieszym prowadzącym wokół Sudetów lub szusować po blisko 200 km tras single track.
Słuchaj podcastu NowyMarketing