>>> Więcej zestawień, topów i raportów znajdziesz w NM Insights.
Nie da się ukryć, że trendowi na miniposiłki sprzyja tryb życia jaki posiada większość społeczeństw. Szybkie tempo pracy, poświęcanie czasu na rozwój kariery osobistej czy na dodatkowe aktywności (pasje, hobby) sprawia, że sposób, w jaki się odżywiamy uległ zmianie. Coraz więcej osób korzysta z tzw. dań gotowych, które wymagają jedynie odgrzania, zalania wrzątkiem itp. Z badań Euromonitor wynika, że wzrost ich popularności w Europie wiąże się ze stylem życia. 20% ankietowanych stwierdziło, że nie ma czasu na gotowanie. 16% uważa, że nie potrafi dobrze gotować, a 15%, że woli spędzać czas na czymś innym.
Ponadto, te same badania pokazują, że:
- do 2028 r. wartość sektora żywności gotowej do podgrzania, obejmującego produkty takie jak np. makarony instant, wyniesie 48,8 mld euro,
- osoby poniżej 35. roku życia w Europie wydają na miniposiłki o 50% więcej niż wynosi średnia dla całej populacji,
- miniposiłki zapewniły firmie Unilever wzrost sprzedaży na poziomie średnio jednocyfrowym w ciągu ostatnich pięciu lat (głównie w Niemczech, Polsce, Pakistanie, USA i Indiach).
Kto najchętniej kupuje miniposiłki
Rozwój kategorii miniposiłków stanowi dla Unilever ponad 500 milionów euro, a to dopiero początek. Biznes częściowo napędzają młodsi konsumenci, w szczególności z pokolenia Millenialsów i Z. W Europie osoby poniżej 35. roku życia wydają średnio o 50% więcej pieniędzy na danie gotowe niż reszta populacji.
– Młodsze pokolenie inaczej postrzega jedzenie. Oni chcą szybkich, wygodnych i często kompleksowych rozwiązań, które nadal zapewniają smak i odżywianie – mówi Marcelo Morishito Costa, Senior Global Marketing and Innovation Manager w Unilever.
Marki podążają za trendem miniposiłków
Według Euromonitora, w ciągu ostatnich pięciu lat sprzedaż tzw. „chińskich zupek” wzrosła w Europie o 7%, a sprzedaż makaronu w kubkach wzrosła o 4,9%. W związku z takim zainteresowaniem miniposiłkami, marki produkują coraz to kolejne opcje dań, które serwują konsumentom, by wzbudzić w nich jeszcze większe zainteresowanie.
Unilever wykorzystuje ten popyt za pośrednictwem marek Power Brands. Jedną z nich jest Knorr, który od lat tworzy dania instant. W swojej ofercie posiada opcje posiłków inspirowanych różnymi kulturami.
Przykładowo, w Indiach, popularność przez pewien czas miało wszystko, co koreańskie. W związku z tym, Knorr wprowadził na ten rynek dania Spicy Kimchi i Black Bean K-Pot, które między 2023 a 2024 rokiem sprawiły, że sprzedaż wzrosła ponad dwukrotnie.

fot. Unilever
Poza dużymi, znanymi na całym świecie markami, Unilever stawia również na lokalność. Najlepiej sprzedającą się w Wielkiej Brytanii marką dań instant jest Pot Noodle.

fot. Unilever

fot. Amino
Zespół ds. innowacji marki Knorr, przy oddawaniu produktów do sprzedaży na poszczególnych rynkach, zwraca również uwagę na preferowane metody gotowania. Dla przykładu, w USA większą popularnością cieszą się dania, które można odgrzać w mikrofalówce, z kolei w Indiach marka stawia na produkty, który wystarczy zalać wrzątkiem.
– Mini posiłki oferują nam ekscytującą okazję do rozwoju. A dzięki technologii pozwalającej nam przyspieszyć rozwój nowych produktów, nie możemy się doczekać wprowadzenia większej liczby smaków na więcej rynków – mówi Marcelo Morishito Costa.