Więcej poradników, wskazówek, zestawień i raportów znajdziesz w NM Insights
Jak wskazują badania przeprowadzone przez Too Good To Go we współpracy z pracownią Opinia24, aż 63% Polaków przygotuje więcej jedzenia niż to potrzebne na trzy dni świąt. Ponadto, aż 8 na 10 Polaków (83%) w okresie świątecznym (między 23 a 30 grudnia) wyrzuca łącznie 61,7 tys. ton żywności, czyli aż 1,6 kg jedzenia na osobę. Najwięcej – 9,2 tys. ton – marnuje się 24 grudnia, który można niechlubnie nazwać Dniem Świątecznego Marnowania Żywności.
Zobacz również
Najczęstszymi powodami jest niezagospodarowanie resztek, które powstały przy przygotowaniu dań (33%) oraz zepsucie się produktów (29%). Brak świeżości produktów jest przyczyną wskazaną przez 18% respondentów, przygotowanie za dużo jedzenia dla 12%, z kolei brak ochoty do dalszego spożywania stanowi 7% wskazań.
Co marnujemy najczęściej, a czego najwięcej?
Jak wskazują wyniki badania To Good To Go:
#NMPoleca: Jak piękny design zwiększa konwersję w e-commerce? Tips & Tricks od IdoSell
- najczęściej wyrzucaną kategorią produktów w święta są owoce i warzywa (62%),
- zupy i mięso (48%),
- produkty zbożowe (46%),
- potrawy wieloskładnikowe, nabiał i ryby (44%).
Jak się okazuje, kalendarz również ma wpływ na to, co marnujemy:
Słuchaj podcastu NowyMarketing
- 24 grudnia przodują ryby,
- 25 i 26 grudnia do kosza lądują przede wszystkim zupy,
- natomiast 27 grudnia – resztki napojów.
– Nasze badania są dowodem, że marnujemy znacznie więcej jedzenia, niż nam się wydaje, a deklaracje często różnią się od rzeczywistości. Do 26 grudnia wyrzucamy resztki jedzenia po przygotowaniu potraw świątecznych, z kolei od 27 grudnia główną przyczyną marnowania jest zepsucie się żywności. W Too Good To Go wierzymy, że nawet małe działania mają olbrzymi wpływ na zmniejszenie skali marnowanego jedzenia, dlatego zachęcamy do odpowiedniego planowania i kreatywnego wykorzystywania resztek, nie tylko w czasie świąt – tłumaczy Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go.
Firma wpływu społecznego Too Good To Go wskazuje, że 30 grudnia niemal dwóch na trzech Polaków (65%) nadal ma w lodówce pozostałości świątecznych potraw. Warto rozdzielić je na mniejsze porcje i zamrozić na później, wykorzystać resztki do przygotowania nowych dań, takich jak sałatki, zupy czy zapiekanki, a także przechowywać je w szczelnych pojemnikach, by dłużej zachowały świeżość. Nadmiar jedzenia, oprócz przekazania bliskim, można zanieść do jadłodzielni.
Zdjęcia: mat. pras. Too Good To Go