To pierwsza taka innowacja w dostawie jedzenia w Polsce, która przyczyni się do unowocześnienia i usprawnienia procesu dostarczenia posiłku do Klienta.
PizzaPortal.pl, największy i najszybciej rozwijający się w Polsce serwis do zamawiania jedzenia przez Internet, stawia na innowacje. Czwartkowy przelot drona z posiłkiem nad Wisłą to symbol zmian, nowatorstwa oraz stałej pracy nad ulepszaniem dostawy, która jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zadowolenie z zamawiania jedzenia z dowozem.
Zobacz również
Bezzałogowe statki coraz częściej znajdują zastosowanie w różnych branżach. Wykorzystanie dronów to jeden z naszych pomysłów na najbliższe lata, będący elementem całego systemu dostaw, jaki planujemy wprowadzić – mówi Lech Kaniuk, Dyrektor Zarządzający PizzaPortal.pl. Według naszych danych, zamawiając jedzenie z dowozem, użytkownicy zwracają uwagę przede wszystkim na szybkość dostawy. Ponad 1/3 osób wskazuje czas dostarczenia posiłku jako zdecydowanie najważniejszy czynnik. Chcemy, sprostać potrzebom naszych Klientów, a odpowiedzią są właśnie innowacje w dostawach – dodaje Lech Kaniuk.
Dostarczenie jedzenia dronem miało miejsce w czwartek, 17 września, na praskiej plaży przy Moście Poniatowskiego. Bezzałogowy statek, sześciowirnikowiec o masie pięciu kilogramów, wystartował z okolic mostu średnicowego i wylądował tuż przy Moście Poniatowskiego przed lokalem Temat Rzeka. W specjalnie skonstruowanym pojemniku, podczepionym do drona, umieszczono kanapki oferowane przez jedną z warszawskich restauracji, które łącznie ważyły dwa kilogramy.
Odlotowy lunch zapowiedzią przyszłości
#PrzeglądTygodnia [05.11-12.11.24]: kampanie z okazji Movember, suszonki miesiąca, mindfulness w reklamach
Pierwsza dostawa posiłku drogą powietrzną jest zapowiedzią usprawnienia i zoptymalizowania całego procesu dostarczania jedzenia do klientów PizzaPortal.pl. Już teraz portal udoskonala swoje usługi wychodząc naprzeciw klientom, a także restauratorom współpracującym z serwisem. W lipcu br. powołana została spółka VF Poland odpowiedzialna za zoptymalizowanie dostawy jedzenia.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Już od połowy tego roku pracujemy nad flotą kierowców specjalnie dedykowaną dostawom, a wykorzystanie dronów do transportowania jedzenia, to nasz testowany plan na przyszłość. Wiedząc, że szybkość dostawy ma tak duże znaczenie rozważamy wszelkie sposoby pozwalające na optymalizację czasu – wyjaśnia Lech Kaniuk.
Zbudowanie specjalnej floty kierowców przyśpieszy dostawę i jednocześnie umożliwi transport jedzenia właściwie każdej restauracji w Polsce. Stworzenie nowej technologii logistycznej pozwoli na lepszą organizację dostawy oraz skrócenie czasu oczekiwania na zamówiony posiłek.
Oczywiście drony to sposób na specjalistyczne dostawy w bardzo określonych warunkach. Nie spodziewamy się szerokiego korzystania z tej formy, ale jednak widzimy miejsca gdzie to może funkcjonować – dodaje Lech Kaniuk.