To pierwsza taka innowacja w dostawie jedzenia w Polsce, która przyczyni się do unowocześnienia i usprawnienia procesu dostarczenia posiłku do Klienta.
PizzaPortal.pl, największy i najszybciej rozwijający się w Polsce serwis do zamawiania jedzenia przez Internet, stawia na innowacje. Czwartkowy przelot drona z posiłkiem nad Wisłą to symbol zmian, nowatorstwa oraz stałej pracy nad ulepszaniem dostawy, która jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zadowolenie z zamawiania jedzenia z dowozem.
Zobacz również
Bezzałogowe statki coraz częściej znajdują zastosowanie w różnych branżach. Wykorzystanie dronów to jeden z naszych pomysłów na najbliższe lata, będący elementem całego systemu dostaw, jaki planujemy wprowadzić – mówi Lech Kaniuk, Dyrektor Zarządzający PizzaPortal.pl. Według naszych danych, zamawiając jedzenie z dowozem, użytkownicy zwracają uwagę przede wszystkim na szybkość dostawy. Ponad 1/3 osób wskazuje czas dostarczenia posiłku jako zdecydowanie najważniejszy czynnik. Chcemy, sprostać potrzebom naszych Klientów, a odpowiedzią są właśnie innowacje w dostawach – dodaje Lech Kaniuk.
Dostarczenie jedzenia dronem miało miejsce w czwartek, 17 września, na praskiej plaży przy Moście Poniatowskiego. Bezzałogowy statek, sześciowirnikowiec o masie pięciu kilogramów, wystartował z okolic mostu średnicowego i wylądował tuż przy Moście Poniatowskiego przed lokalem Temat Rzeka. W specjalnie skonstruowanym pojemniku, podczepionym do drona, umieszczono kanapki oferowane przez jedną z warszawskich restauracji, które łącznie ważyły dwa kilogramy.
Odlotowy lunch zapowiedzią przyszłości
Wrocław na ustach całej Europy. Reklama za 232 mln złotych dzięki finałowi Ligi Konferencji
Pierwsza dostawa posiłku drogą powietrzną jest zapowiedzią usprawnienia i zoptymalizowania całego procesu dostarczania jedzenia do klientów PizzaPortal.pl. Już teraz portal udoskonala swoje usługi wychodząc naprzeciw klientom, a także restauratorom współpracującym z serwisem. W lipcu br. powołana została spółka VF Poland odpowiedzialna za zoptymalizowanie dostawy jedzenia.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Już od połowy tego roku pracujemy nad flotą kierowców specjalnie dedykowaną dostawom, a wykorzystanie dronów do transportowania jedzenia, to nasz testowany plan na przyszłość. Wiedząc, że szybkość dostawy ma tak duże znaczenie rozważamy wszelkie sposoby pozwalające na optymalizację czasu – wyjaśnia Lech Kaniuk.
Zbudowanie specjalnej floty kierowców przyśpieszy dostawę i jednocześnie umożliwi transport jedzenia właściwie każdej restauracji w Polsce. Stworzenie nowej technologii logistycznej pozwoli na lepszą organizację dostawy oraz skrócenie czasu oczekiwania na zamówiony posiłek.
Oczywiście drony to sposób na specjalistyczne dostawy w bardzo określonych warunkach. Nie spodziewamy się szerokiego korzystania z tej formy, ale jednak widzimy miejsca gdzie to może funkcjonować – dodaje Lech Kaniuk.