Już pod koniec ubiegłego roku w mediach pojawiły się pierwsze informacje na temat testów sieci McDonald’s nad roślinnym burgerem. Potrawa ma nosić nazwę McPlant, a w smaku być podobna do tradycyjnej kanapki z wołowym kotletem.
Jak się okazuje, w tworzeniu wegańskiego burgera z siecią fast foodową współpracować będzie firma Beyond Meat, która słynie z produkcji roślinnych zamienników mięsa. Jak bowiem donosi CNN, McDonald’s i Beyond Meat podpisały trzyletnią umową, w ramach której Beyond Meat stanie się dostawcą roślinnych substytutów mięsa dla amerykańskiej marki.
Zobacz również
Co ciekawe, dzięki współpracy McDonald’s ma w planach wprowadzenie nie tylko wegańskiego burgera z kotletem, który smakiem przypomina ten wołowy, ale również innych potraw składających się z roślinnych zamienników mięsa drobiowego czy też wieprzowiny.
Na tę chwilę nie wiadomo jednak, kiedy pierwsze wegańskie dania miałyby pojawić się w restauracjach McDonald’s.
Beyond Meat stanie się również wiodącym dostawcą roślinnych substytutów mięsa dla takich marek, jak KFC, Pizza Hut czy też Taco Bell.
#NMPoleca: Jak piękny design zwiększa konwersję w e-commerce? Tips & Tricks od IdoSell
PS
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Marka Impossible Foods znana jest ze swojego wegańskiego mięsa, które do złudzenia przypomina i smakuje, jak to odzwierzęce. Teraz firma poszła o krok dalej i postanowiła odtworzyć smak mleka krowiego.
PS2
Nie tylko klopsiki czy wegańskie penne – szwedzka marka IKEA ogłosiła, że do 2025 roku połowę głównych dań w jej restauracjach będą stanowiły posiłki roślinne, zaś zaledwie 20% potraw zawierać będzie czerwone mięso.