Rynek czekoladowy w Polsce jest obecnie wart 7,6 mld złotych – to prawie o 4 proc. więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym. W ujęciu ilościowym, sprzedaż wzrosła o 1,3 proc. i wynosi ponad 190 tys. ton*.
Tabliczki odporne na pandemię
Branża słodyczy, jak wiele innych, odczuwa konsekwencje związane z pandemią COVID-19 i wprowadzanymi obostrzeniami. W pierwszym tygodniu obowiązywania najsurowszych ograniczeń (23-29.03.2020 r.), sprzedaż słodyczy i lodów w sklepach małoformatowych do 300m2 spadła o 14 proc., w supermarketach natomiast o 20 proc. rok do roku*. Spadki dotyczyły głównie produktów impulsowych – batonów, wafelków, lodów czy gum do żucia. W okresie styczeń-czerwiec wzrost dla kategorii czekoladowej generowały głównie tabliczki – mimo epidemii, ich sprzedaż wzrosła o 6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2019 roku*. To o 1,5 p.p. większy wzrost niż ten odnotowany przy porównaniu lat 2019 i 2018.
Zobacz również
– Ograniczenia przemieszczania się, a także obowiązek zakrywania nosa i ust w miejscach publicznych naturalnie minimalizowały okazje do konsumpcji produktów impulsowych. Podobną zależność obserwujemy w przypadku pralin i produktów prezentowych – ograniczając kontakty z bliskimi i spotkania towarzyskie, sięgaliśmy po nie zdecydowanie rzadziej. Nie znaczy to jednak, że Polacy nie kupowali słodyczy. Podczas większych zakupów, robionych na zapas, wybierali np. słodkości dla siebie i domowników, którymi można się dzielić i konsumować na kilka razy. Takimi produktami były więc czekolady w tabliczkach czy lody w opakowaniach familijnych i zbiorczych tzw. multipacki – mówi Aleksandra Kusz vel Sobczuk, kierownik komunikacji korporacyjnej firmy Wedel.
Bogaty wybór przyjemności w tabliczkach
Warto przyjrzeć się dokładniej najpopularniejszemu segmentowi w kategorii, czyli czekoladowym tabliczkom. Wartość tego segmentu wynosi 2,14 mld zł*. Największy udział stanowią czekolady mleczne, na drugim miejscu znajdują się natomiast czekolady gorzkie. Znacznie mniejszy udział stanowią czekolady białe oraz pozostałe.
– Od kilku lat obserwujemy wysoką dynamikę wzrostu kategorii czekolad gorzkich. To efekt popularności globalnego trendu health&wellness, zgodnie z którym również polscy konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na ilość spożywanego cukru. Cechą charakterystyczną rodzimego rynku czekolad, jest natomiast bogaty i urozmaicony asortyment tabliczek – konsumenci mogą wybierać spośród ponad 250 różnych wariantów. Wynika to z faktu, że polski rynek, największy w Europie Centralno-Wschodniej, cechuje dojrzałość i silna konkurencyjność, co determinuje wiodących graczy do częstego wprowadzania nowości – wyjaśnia Aleksandra Kusz vel Sobczuk.
#NMPoleca: Jak piękny design zwiększa konwersję w e-commerce? Tips & Tricks od IdoSell
Mocno mleczny efekt prac załogi Wedla
Wedel, będący liderem w kategorii czekolad twardych gorzkich i twardych mlecznych do 149g*, w odpowiedzi na trendy i oczekiwania konsumentów, stworzył nową linię czekolad Mocno Mlecznych. Składa się na nią kilka wariantów: Mocno Mleczna, Mocno Mleczna dodatkami tj. bakalie, płatki kukurydziane czy orzechy laskowe. Czekolady te wyróżniają się gładką i delikatną konsystencją, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Swoją wyjątkowość, oprócz oczywistych walorów smakowych, czekolady zawdzięczają pasji z jaką tworzą je pracownicy Wedla. To wynik współpracy wielu działów, a wśród nich zespołu Badań i Rozwoju (R&D). Unikalną recepturę opracowała czekoladniczka – Renata Kamińska, a ważny udział w procesie balansowania idealnych proporcji mleczności i delikatności mieli uczestnicy panelu sensorycznego. W tym roku, zewnętrzny (złożony z osób spoza firmy) panel sensoryczny Wedla obchodzi swoje 10-lecie i co ciekawe, w większości wciąż składa się z tych samych degustatorów!
Słuchaj podcastu NowyMarketing
– Wedlowska oferta stanowi odzwierciedlenie różnorodnych upodobań, także odnośnie intensywności smaków gorzkich czy słodkich. Rozwijając portfolio czekolad mlecznych, stworzyliśmy czekoladę Mocno Mleczną, w której najważniejszym wyzwaniem dla mnie jako technologa było osiągnięcie odpowiednio wysokiej mleczności i delikatności. W ramach prac nad Mocno Mleczną, uczestnicy panelu sensorycznego rozebrali próbki na kilkadziesiąt atrybutów, opisując szczegółowo ich charakterystykę, a konsumenci podczas badań dzielili się z nami opiniami, czy i które wersje bardziej odpowiadają ich gustom. Na tej podstawie dowiedzieliśmy się dokładnie, co smakuje naszym konsumentom i staraliśmy się oddać to w nowym produkcie. Finalna receptura Mocno Mlecznej była oceniona najwyżej – mówi Renata Kamińska, starszy technolog produktu, czekoladniczka w firmie Wedel.
Poza panelem zewnętrznym złożonym z degustatorów, którzy wyróżniają się miłością do czekolady oraz wyjątkową wrażliwością zmysłów na smaki i zapachy, w Wedlu istnieje również panel wewnętrzny. Jego uczestnikami są nie tylko pracownicy działu R&D – niektóre produkty testowane są również przez pracowników z innych zespołów (wybranych w wewnętrznej rekrutacji).
– Takie podejście wynika z naszej kultury organizacyjnej, która zakłada pełne zaangażowanie bazujące na współpracy i otwartości na różne punkty widzenia. Myślimy o sobie jako o zgranej załodze, w której każdy głos, choć inny, ma takie samo znaczenie. Dzięki temu, wedlowska oferta staje się efektem wysiłków dosłownie wszystkich pracowników – wyjaśnia Aleksandra Kusz vel Sobczuk.
Czekolady z linii Mocno Mleczna, dostępne w sprzedaży od sierpnia tego roku, produkowane są w nowej szacie graficznej. Kultowa czekoladowa marka, nie zapominając o swojej bogatej historii, sięgającej 1851 r. łączy najnowsze trendy z tradycyjnymi, wyróżniającymi ją elementami tj. ponadczasowy symbol chłopca na zebrze, który teraz występuje w nieco zmienionej odsłonie.
*E.Wedel za Nielsen – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami (Food), sprzedaż wartościowa, okres M07 2019 – M06 2020 i M07 2018 – M06 2019, kategoria: Rynek czekoladowy
*CMR, Wpływ koronawirusa na sprzedaż w sklepach małoformatowych do 300 m2 i supermarketach, marzec 2020
*E.Wedel za Nielsen – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami (Food), sprzedaż wartościowa, okres M07 2019 – M06 2020 i M07 2018 – M06 2019, kategoria: Rynek czekoladowy
*Tamże
*LOTTE Wedel za Nielsen – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami (Food), sprzedaż wartościowa, okres: lipiec 2019 – czerwiec 2020, kategorie: Słodycze – rynek czekoladowy, Praliny – Pianki w czekoladzie, Tabliczki czekoladowe mleczne twarde do 149g, kategoria: Tabliczki czekoladowe gorzkie twarde do 149g