Żywność dla Przyszłości: „Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Koszty środowiskowe i zdrowotne” [RAPORT]

Żywność dla Przyszłości: „Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Koszty środowiskowe i zdrowotne” [RAPORT]
Według danych FAO za rok 2023 globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów. To wartość niemal 15 razy większa niż PKB Polski. Sprawdź pozostałe wnioski z raportu „Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Koszty środowiskowe i zdrowotne”.
O autorze
2 min czytania 2025-06-05

Jak się okazuje, pędzącym zmianom i rosnącym kosztom można jednak zapobiec. Zastosowanie diety planetarnej, zwanej fleksitariańską, może ograniczyć wspomniane straty, w tym uniknąć nawet 11 milionów przedwczesnych zgonów na świecie, a zarazem ograniczyć ryzyko m.in. chorób układu krążenia, a co za tym idzie kosztów ich leczenia.

Wymieniona powyżej kwota 12,7 biliona dolarów stanowi niemal 10% globalnego PKB. Na tę wartość składają się m.in. straty spowodowane emisją gazów cieplarnianych i degradacją środowiska (ok. 3 bilionów dolarów) oraz koszty obciążenia chorobami wynikającymi z niewłaściwej diety.

Włosi i Rumuni dają przykład

Aby analizować elementy mające wpływ na rosnące koszta produkcji żywności czy ochrony zdrowia, warto bliżej przyjrzeć się aspektom związanym z codzienną uprawą zbóż, owoców i warzyw. Wśród krajów, w których rolnictwo generuje najwyższe strat, wymienia się obecnie:

  • Irlandię,
  • Estonię,
  • Łotwę
  • oraz Danię.

Na drugim biegunie pod tym względem znajdują się natomiast Włochy i Rumunia.

To co jemy, wpływa na to, jak długo żyjemy

Autorzy raportu, dr hab. inż. Zbigniew Karaczun i dr Katarzyna Wolnicka, poświęcili fragment publikacji również zależności pomiędzy dietą a długością i jakością życia. Jak się okazuje, zgodność sposobu żywienia z zasadami diety planetarnej wśród badanych osób wiązała się z niższym ryzykiem zgonu z powodu:

  • 14% z powodu chorób serca,
  • 10% z powodu nowotworów,
  • 28% z powodu chorób neurodegeneracyjnych.

Raport think tanka Żywność dla Przyszłości opublikowano w związku z przypadającym 5 czerwca Światowym Dniu Środowiska.

Ponadto, od 25 do 37% emisji gazów cieplarnianych pochodzi z sektora rolno-spożywczego, a samo rolnictwo przyczynia się do wykorzystania aż 70% zasobów wody pitnej na świecie. Te dane niepokoją, zwłaszcza w kontekście zmian klimatycznych, z którymi borykają się dziś mieszkańcy różnych części globu.

To jeszcze nie wszystko: 71% wszystkich ptaków stanowi obecnie drób hodowlany, a aż 94% wszystkich ssaków na Ziemi (za wyjątkiem ludzi) to zwierzęta gospodarskie.

System naczyń połączonych

Rolnictwo, żywienie i przemysł, a co za tym idzie również dbałość o zdrowie to rozbudowany system naczyń połączonych. Rosnący obecnie apetyt na mięso wśród mieszkańców naszej planety wymaga dziś znacznej powierzchni gruntów rolnych i pastwisk (odpowiednio 2500 m2 i 5500 m2). Co więcej, jeśli ludzkość nie zmieni nawyków żywieniowych opartych na mięsie, to do 2050 roku wzrost jego spożycia może osiągnąć nawet od 70 do 90%. Efekt? Na produkcję rolną trzeba będzie wówczas przeznaczyć 95% całkowitej powierzchni Ziemi.

Urozmaicenie codziennej diety i zmiana jej profilu na fleksitariańską jest więc ważnym i naglącym tematem dyskusji, którą warto podejmować zarówno na oficjalnych wydarzeniach, jak i podczas rozmów w gronie przyjaciół i rodziny.

Pełen raport „Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Koszty środowiskowe i zdrowotne” think tanku Żywność dla Przyszłości przeczytasz poniżej lub pobierzesz >> TUTAJ.

Zdjęcia: raport think tanku Żwyność dla Przyszłości „Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Koszty środowiskowe i zdrowotne”

PS Think tank Żywność dla Przyszłości alarmuje: Koszty środowiskowe i zdrowotne związane z produkcją żywności to już 35 miliardów dolarów dziennie. I wciąż rosną