Dbałość o środowisko jest jednym z podstawowych elementów założeń strategicznych Dan Cake, czyli zrównoważonego rozwoju. Spółka stosuje m.in. ideę Clean Label, kładąc nacisk na używanie w swoich produktach naturalnych składników i aromatów, w tym oleju palmowego pochodzącego z certyfikowanych upraw (RSPO) oraz certyfikowanego kakao (UTZ).
– Dan Cake bardzo poważnie podchodzi do idei zrównoważonego rozwoju. Nieustannie koncentrujemy się na innowacjach, dbając przy tym o środowisko naturalne. Dzięki technologiom przyjaznym środowisku, oszczędnie korzystamy z zasobów naturalnych i źródeł energii, podejmujemy rygorystyczne działania mające na celu redukcję emisji dwutlenku węgla, m.in. używamy energooszczędnego oświetlenia i maszyn produkcyjnych zużywających mniej prądu, stosujemy odzysk ciepła pozwalający na samodzielne ogrzanie naszego zakładu oraz wody. Optymalizujemy również surowce potrzebne do produkcji i odzyskujemy lub utylizujemy odpady. Teraz dołączamy do tego rezygnację z wody butelkowanej w biurach, dzięki czemu zużyjemy rocznie około 216 kg plastiku mniej. Rezygnacja z plastiku to kolejny krok na drodze jeszcze większego ograniczenia wpływu Dan Cake na środowisko naturalne. Aktywnie wdrażamy ideę „less waste”. Jesteśmy jednym z największych pracodawców w powiecie chrzanowskim, dlatego czujemy się odpowiedzialni zarówno za naszych pracowników jak i otoczenie naszego zakładu. Zachęcamy też naszych pracowników do tego, żeby zgłaszali swoje pomysły i inicjatywy, dzięki którym będziemy mogli być jeszcze bardziej przyjaźni – powiedziała Małgorzata Chudzik, członek zarządu Dan Cake.