Pilsweizer wprowadza na rynek Porter Galicyjski

Browar Pilsweizer wprowadza do swojej oferty i rozpoczyna sprzedaż nowego piwa o nazwie Porter Galicyjski. Jest to mocne piwo dolnej fermentacji, z gatunku porter bałtycki, warzone z kombinacji słodów jasnych i ciemnych...
O autorze
2 min czytania 2016-12-07

…ta odmiana piwa ma w Polsce długie tradycje i jest piwną wizytówką naszego kraju za granicą.

Pilsweizer Porter Galicyjski jest właśnie porterem bałtyckim, charakteryzuje się  22 °Blg i 9,5% alk. oraz ciemną barwą (EBC 70). Jest to piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, powstające na bazie słodów: Monachijskiego Pilzneńskiego, Karmelowego i Palonego oraz polskich chmieli (Marynka i Lubelski). W aromacie Portera Galicyjskiego dominują nuty ciemnych słodów, karmelowe, kawowe i czekoladowe. Jest wytrawny, ma wyraźnie zaznaczoną goryczkę, kontrującą słodycz.

Chcemy tym piwem nawiązać do tradycji polskiego browarnictwa, ale również do „prahistorii” naszego browaru. Wróciliśmy do starych receptur autorstwa Franciszka Paszka, założyciela naszego browaru, który już w XIX w. warzył Portera Bałtyckiego 22 °Blg. Porter Bałtycki jest królem polskiego piwowarstwa. Produkowany jest w Polsce od początku istnienia tego gatunku, czyli od pierwszej połowy XIX wieku. Obecnie jednak nie produkuje go zbyt wiele browarów, ponieważ wymaga odpowiednio długiego, kilkumiesięcznego dojrzewania w niskich temperaturach w tankach leżakowych – mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer

Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu miłośnikom dobrego piwa, ze względu na swoje walory, szczególnie jesienią i zimą; cieszymy się też, że możemy go zaproponować po raz pierwszy właśnie w czasie kiedy będzie mógł trafić na świąteczny stół – dodaje.

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Portery bałtyckie, zgodnie z nazwą, warzone są przede wszystkim w zakładach piwowarskich w krajach nadbałtyckich: Litwie, Łotwie, Estonii, Polsce, Rosji, Finlandii, Szwecji i Danii. Portery bałtyckie charakteryzują się ciemną barwą, wytrawnym gorzkim smakiem, aromatem palonego ziarna, połączonym z nutami czekoladowymi, kawowymi, karmelowymi i posmakiem suszonych owoców. Zawartość ekstraktu słodowego porterów bałtyckich wynosi od 18 do 22 °Blg oraz od 8% do 9,5% alkoholu.

Piwa te należą do najbardziej cenionych piw z Polski i uważane są przez piwoznawców za jedne z najlepszych porterów bałtyckich na świecie. Portal Ratebeer klasyfikujący piwa z całego świata wśród 15 najlepszych piw polskich wymienia 9 porterów bałtyckich. W charakterystyce gatunków i odmian piw stworzonej przez amerykańską instytucję Beer Judge Certification Program (BJCP) jako wzorcowe przykłady komercyjne porterów bałtyckich (Baltic Porter) wymienione są trzy piwa z Polski (źródło: Wikipedia).

Słuchaj podcastu NowyMarketing

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.  

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych – w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.

Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

 Więcej na: www.pilsweizer.com