Mastercard opublikował raport, który pokazuje jak przez ostatni rok pandemii zmieniły się nasze kulinarne zwyczaje. 68% Polaków deklaruje, że poprawiło swoje umiejętności w kuchni w ciągu minionych 12 miesięcy, a przeciętne gospodarstwo domowe spędza 14 godzin tygodniowo na przygotowywaniu posiłków, co stanowi wzrost o 42% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Z raportu wynika również, że coraz częściej sięgamy po ulubione tradycyjne potrawy. W Polsce najczęściej wskazywanym daniem były naleśniki – 46% badanych potwierdziło, że przygotowało lub nauczyło się przygotowywać naleśniki w minionym roku. Drugie miejsce zajął rosół (44%), a trzecie – pierogi (43%). W innych europejskich krajach popularne były takie dania jak spaghetti carbonara (Włochy), tortilla (Hiszpania) czy gulasz (Czechy). Jednak nie tylko tradycyjne dania królują w polskich domach. 73% respondentów przyznało, że w ostatnim roku częściej eksperymentowało z kuchnią i przepisami. Inspiracje do gotowania nowych dań czerpiemy m.in. z ekranu – 47% badanych przygotowało coś, co zobaczyło w telewizji lub w serwisach streamingowych.
Zobacz również
Powrót wspólnego gotowania i spożywania posiłków
Poza praktycznym aspektem przygotowywania posiłków w domu, gotowanie wiąże się dla Polaków również z chęcią prowadzenia zdrowszego stylu życia (69%), nabywaniem nowych umiejętności (60%) i okazją do spędzania czasu z bliskimi (60%). 67% badanych przyznało, że wspólne gotowanie i spożywanie posiłków przyczyniło się do zacieśnienia więzi między domownikami. Większość (81%) twierdzi, że planuje kontynuować rytuał wspólnego zasiadania do stołu nawet po zniesieniu obostrzeń.
Ubiegły rok przyniósł również odrodzenie domowych kolacji z rodziną i przyjaciółmi – zarówno twarzą w twarz (70% badanych), jak i wirtualnie (26%). Prawie 3/4 ankietowanych (70%) zadeklarowało, że ta tradycja wieczornych spotkań przy stole na stałe wpisze się w ich kalendarze, kiedy restrykcje zostaną już zniesione.
Suszonki miesiąca: top 21 kreacji października 2024 [PRZEGLĄD]
Nowe zwyczaje zakupowe
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Ograniczenia związane z pandemią zmieniły również to, jak i gdzie konsumenci robią zakupy. Co trzeci z nich przyznał, że w czasie obostrzeń po raz pierwszy zdecydował się na zakupy spożywcze online. 30% ankietowanych zauważyło, że na wirtualne zakupy wydaje więcej pieniędzy niż w czasie tradycyjnej wizyty w sklepie. Jednocześnie 36% Polaków planuje pozostać przy tej formie robienia zakupów po zniesieniu obostrzeń.
W czasie pandemii zwiększyły się również wydatki Polaków na produkty związane z wyposażeniem kuchni. Najczęściej kupowaliśmy sprzęt kuchenny, w tym maszynki do pieczenia chleba, garnki i patelnie (62%), szkło stołowe (39%) oraz sztućce (26%). Częściej zamawialiśmy też inne produkty potrzebne do przygotowania idealnej kolacji w domu, w tym: świece (44%), nastrojowe oświetlenie (13%) czy głośniki (10%).
– Miniony rok był bardzo wymagający. Nagła zmiana trybu życia miała jednak swoje dobre strony. Polacy zyskali więcej czasu w domu i postanowili wykorzystać go do zacieśniania więzi z rodziną, powrotu do tradycji wspólnego biesiadowania, organizowania spotkań przy stole zamiast wyjścia do restauracji. Zaczęli również rozwijać swoje kulinarne pasje. Pokrzepiający jest fakt, że zdecydowana większość Polaków chce kontynuować wspólne gotowanie i spotkania w rodzinnym gronie także po pandemii. To pokazuje, że trudna sytuacja, w jakiej obecnie jesteśmy, pozwoliła nam sobie przypomnieć, jak bezcenne są relacje z najbliższymi – mówi Jerzy Hołub, dyrektor marketingu w polskim oddziale Mastercard Europe.