Z pewnością nieobca jest Wam marka Beyond Meat, w którą zainwestowali już m.in. Bill Gates oraz Leonardo DiCaprio. Burgery tej amerykańskiej firmy robią furorę na całym świecie, bowiem mimo, że kotlet stworzony jest z roślinnego pasztetu, którego bazą jest białko z grochu, to swoim smakiem, teksturą i konsystencją przypomina ten przygotowany z wołowiny.
Z produktów Beyond Meat korzystały już takie znane marki jak KFC czy całkiem niedawno – Pizza Hut. Teraz roślinne burgery do swojej oferty wprowadza sieć Kaufland.
Zobacz również
Burgery będą dostępne w sieci Kaufland jeszcze tylko do 29 stycznia br. Opakowanie zawierające 2 burgery kosztuje niecałe 25 złotych.
W styczniu br. menu restauracji IKEA zostało wzbogacone o nowe danie w wersji wegańskiej. W ofercie sezonowej dostępny będzie makaron z sosem bolognese, w którym mielone mięso zastąpione zostało roślinną alternatywą na bazie soi.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
PS2
Veggie Dippers – taką nazwę będzie nosić całkowicie wegański zestaw, który już na początku przyszłego roku pojawi się w brytyjskich lokalach sieci McDonald’s.
PS3
Szwedzka sieć restauracji MAX Burgers na początku grudnia br. wprowadziła nowy produkt bezmięsny – Delifresh Plant Beef – którego autorska receptura została opracowana przez szefa kuchni Jonasa Mårtenssona. Unikalna kompozycja sprawia, że choć na bazie białka roślinnego, kotlet wygląda i smakuje, jak mięso.
PS4
W listopadzie br. we wszystkich restauracjach sieci Burger King w 25 krajach w Europie, w tym w Polsce, wprowadzony został Rebel Whopper – pierwszy burger z roślinnym patty.