Browar Pilsweizer wprowadza na rynek Pszeniczne Kwaśne

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Browar Pilsweizer wprowadza na rynek Pszeniczne Kwaśne

Browar Pilsweizer wprowadza do swojej oferty i rozpoczyna sprzedaż nowego piwa, o nazwie Pilsweizer Pszeniczne Kwaśne. Jest to piwo z gatunku Berliner Weisse, charakteryzujące się mocno kwaskowatym smakiem.

Piwo Pszeniczne Kwaśne jest warzone ze 100% zasypu pszenicy, co jest także jego wyróżnikiem, gdyż zwykle piwa pszeniczne w Polsce wykonuje się z mieszanki pszenicy (np. 60 proc.) i słodu jęczmiennego słodu pilzneńskiego (40 proc.). W Pszenicznym Kwaśnym browaru Pilsweizer wykorzystanych jest 40 proc. pszenicy wędzonej dębem i 60 proc. pszenicy jasnej oraz żatecki chmiel.

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

- Chcemy tą nową propozycją naszego browaru zadowolić prawdziwych smakoszy piw pszenicznych, ponieważ Berliner Weisse to bardzo rzadko produkowany w Polsce rodzaj piwa, który można znaleźć w ofercie tylko kilku mikrobrowarów. Pilsweizer jest pierwszym browarem regionalnym, który postanowił je wprowadzić do swojej produkcji i oferty. W tym momencie panuje w Polsce moda przede wszystkim na mocno nachmielone piwa „ale”, a my chcemy przypominać, że piwny świat jest zdecydowanie bardziej różnorodny, stąd kilka miesięcy temu zaczęliśmy produkcję portera bałtyckiego, a teraz startujemy z kwaśnym piwem pszenicznym - mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer

Piwa Berliner Weisse to piwa niskoalkholowe pszenne ale, o bardzo jasnym kolorze (słomkowym), kwaskowate, orzeźwiające. Ten gatunek piwa to regionalna specjalność Berlina; określana niegdyś przez wojska napoleońskie w 1809 jako „szampan północy”. Symboliczna fermentacja drożdżami górnej fermentacji i Lactobacillus delbruckii prowadzi do uzyskania ostrej kwaskowatości, goryczka chmielowa jest natomiast bardzo niska.

- Pszeniczne Kwaśne jest więc orzeźwiające jak wytrawny szampan, mocno musujące, naturalnie nagazowane, w smaku wyczuwalne są nuty wędzone, ze słodu pszenicznego wędzonego dębem i delikatne nuty cytrusowe z chmielu. Podobnie jeśli chodzi o aromat - nuty chmielowe i wędzone są bardzo delikatne, a najbardziej wyczuwalna jest przyjemna wytrawna kwasowość – dodaje Andrej Chovanec. 

Zawartość alkoholu w piwie Pilsweizer Pszeniczne Kwaśne - 4,9 proc.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij