Browar Pilsweizer przedstawia plany na 2018 r. i podsumowuje 2017 r. - wzrost o ponad 30 proc.

Pressroom NowyMarketing
Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść
Browar Pilsweizer przedstawia plany na 2018 r. i podsumowuje 2017 r. - wzrost o ponad 30 proc.

Browar Pilsweizer znacząco poprawił wyniki sprzedażowe w 2017 r. Roczna produkcja browaru wzrosła o 20,6 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 17,16 tys. hektolitrów (poprzedni rekord, z ub.r., wynosił 14,23 tys. hektolitrów). Sprzedaż wzrosła aż o 30,8 proc., osiągając poziom 14,26 tys. hektolitrów...

...wobec 10,88 tys. hektolitrów w 2016 r. Przychody wzrosły do niemal 7 mln zł. Plany na 2018 r. zakładają m.in. ustanowienie nowego rekordu produkcji (na poziomie ok. 20 tys. hektolitrów) oraz coraz mocniejsze wchodzenie z dystrybucją w kanał HoReCa. Ważnym wydarzeniem dla browaru jest otrzymanie dotacji UE na modernizację maszyn, która także zostanie przeprowadzona w tym roku.

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

Dobry rok 2017 dla Browaru Pilsweizer to przede wszystkim efekt dalszej rozbudowy sieci sprzedaży oraz wprowadzenia na rynek szeregu piwnych nowości, znacznie urozmaicających ofertę browaru. Pilsweizer rozpoczął współpracę m.in. z sieciami Carrefour, Auchan i Eurocash. Poza tym zasięg jego dystrybucji powiększył się o nowe hurtownie i sklepy niesieciowe, oraz zwiększoną obecność w kanale HoReCa (nowe bary, hotele i restauracje współpracujące z Pilsweizerem). Browar wprowadził też do swojej oferty szereg nowych piw, m.in. Pszeniczne Kwaśne, Legnickie, Dla Krakowian, Krynickie, Zakopiańczyk Ciemny, kilka piw smakowych (np. Pilsweizer Miód Malina), czy Porter Galicyjski. To ostatnie – ciemne piwo z gatunku „porter bałtycki” - cieszyło się w 2017 r. szczególną popularnością wśród konsumentów, zostało także docenione ze względu na design butelki (Pilsweizer Galicyjski, obok 2 innych produktów z Polski, trafił do globalnego katalogu 100 najlepszych projektów opakowań szklanych przygotowywanego przez firmę Owens-Illinois).

Wszystko to sprawiło, że browar znacząco poprawił wyniki sprzedażowe w 2017 r. - roczna produkcja browaru wzrosła o 20,6 proc., osiągając rekordowy poziom 17,16 tys. hektolitrów (rok wcześniej było to 14,23 tys. hektolitrów). Sprzedaż wzrosła aż o 30,8 proc., osiągając poziom 14,26 tys. hektolitrów (wobec 10,88 tys. hektolitrów w 2016 r.)

Przychody netto browaru wyniosły w 2017 r. 6,99 mln zł, wobec 5,45 mln zł w roku 2016, co oznacza wzrost rok do roku o 28,3 proc.

- Inwestycje w modernizację browaru podjęte w ubiegłych latach owocują sukcesywnym zwiększaniem jego mocy produkcyjnej – mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu Browaru Pilsweizer – Rok 2018 będzie pod tym względem nawet jeszcze bardziej przełomowy, bowiem browar uzyskał dotacje z UE na całkowitą modernizacje urządzeń i maszyn, co będzie się działo właśnie w najbliższych miesiącach.

Wśród priorytetowych planów Browaru Pilsweizer na 2017 r. jest dalsze umacnianie obecności piw browaru w segmencie gastronomicznym (HoReCA).

– Poszukujemy odbiorców, którzy będą chcieli wyróżnić się na tle konkurencji prawdziwym piwem z regionalnego browaru i rzeczywiście grono takich odbiorców stale się powiększa – dodaje Chovanec. – W planach na 2018 r. zakładamy także przygotowanie kilku piwnych nowości, chociaż skoncentrujemy się na modernizacji maszyn i urządzeń, o której wspomniałem, tak więc pewnie nowości produktowych w tym roku będzie nieco mniej niż w ubiegłym.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa. Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij