Burger King wprowadza ekologiczną wersję Whoppera

Burger King wprowadza ekologiczną wersję Whoppera
W wybranych amerykańskich miastach klienci marki Burger King będą mieli okazję spróbować „ekowhoppera” – czyli specjalną wersję kultowego burgera składającego się z mięsa bydła, które było karmione trawą cytrynową.
O autorze
1 min czytania 2020-07-20

Wprowadzenie nowej wersji Whoppera zostało poprzedzone specjalnymi badaniami, które na zlecenie Burger King przeprowadziły Narodowy Uniwersytet Autonomiczny Meksyku oraz Uniwersytet Kalifornijski w Davis. Pokazały one, że dodawanie ok. 100 gramów liści trawy cytrynowej do codziennej diety krów pomaga uwalniać im nawet o 30% mniej metanu do atmosfery.

Z tego powodu w wybranych restauracjach marki w Miami, Nowym Jorku, Austin, Portland i Los Angeles wprowadzony został specjalny Whopper z ekologiczną wołowiną pozyskaną z hodowli, na której bydło karmione było trawą cytrynową. 

Jak przyznali przedstawiciele marki, takim działaniem Burger King chce „przywrócić równowagę w diecie bydła”, którego mięso jest wykorzystywane w Whopperach.

PS

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

W listopadzie 2019 roku Burger King zaprezentował Rebel Whoppera – czyli burgera z roślinnym patty.

PS2

Słuchaj podcastu NowyMarketing

Spot zatytułowany „The Moldy Whooper” mógłby spokojnie stanowić swoistą antyreklamę dla jakiejkolwiek restauracji – przedstawia on bowiem pleśniejącego burgera. Lecz Burger King w ten sposób postanowił pokazać, że oferowany przez niego produkt nie zawiera konserwantów, ani też sztucznych barwników.

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

PS3

Pod koniec maja br. włoski oddział Burger Kinga wprowadził do swojego menu burgera, który nosił nazwę „Social Distancing Whopper” – danie z potrójną porcją cebuli miało za zadanie zachęcić klientów sieci do zachowywania dystansu społecznego.