KFC chce sprzedawać nuggetsy z kurczaka, które będą drukowane na biodrukarce 3D

Zmienimy Świat

dołącz do akcji

KFC chce sprzedawać nuggetsy z kurczaka, które będą drukowane na biodrukarce 3D

KFC nawiązało współpracę z rosyjską firmą technologiczną 3D Bioprinting Solutions, w ramach której popularna sieć fast foodowa chce sprzedawać nuggetsy z kurczaka wydrukowane na biodrukarce 3D. W ten sposób marka chce walczyć ze zmianami klimatycznymi.

Ostatnimi czasy wiele mówi się na temat negatywnego wpływu produkcji mięsa na nasze środowisko. W związku z tym wiele znanych firm szuka swego rodzaju alternatywnych sposobów na to, by dalej dostarczać swoim klientom wysokiej jakości potrawy, zarówno mięsne, jak i roślinne, jednocześnie zmniejszając emisję gazów cieplarnianych.

Halo, bileciki do kontroli!

Pełną treść dostaniesz bez grosza,
ale musisz być w naszym newsletterze.

Raz, raz, wpisywać e-mail. Tylko prawdziwy, bo sprawdzę!

partner technologiczny: GetResponse

Przykładem tego jest chociażby Burger King, który planuje wprowadzić tzw. „ekowhoppera” – czyli specjalną wersję kultowego burgera składającego się z mięsa bydła, które było karmione trawą cytrynową. Badania przeprowadzone przez Narodowy Uniwersytet Autonomiczny Meksyku oraz Uniwersytet Kalifornijski w Davis pokazały bowiem, że dodawanie ok. 100 gramów liści trawy cytrynowej do codziennej diety krów pomaga uwalniać im nawet o 30% mniej metanu do atmosfery. 

Teraz na inny ciekawy pomysł wpadła sieć KFC. Marka nawiązała współpracę z rosyjską firmą technologiczną 3D Bioprinting Solutions, w ramach której zamierza oferować swoim klientom nuggetsy z kurczaka wyprodukowane w technologii druku 3D.

Rosyjska firma, mając do dyspozycji komórki drobiowe oraz roślinne, będzie „drukować” elementy, które swoją konsystencją i smakiem będą przypominały kawałki mięsa pochodzące od zwierząt. KFC natomiast dostarczy 3D Bioprinting Solutions składniki, takie jak panierka i przyprawy, co pozwoli na odtworzenie charakterystycznego smaku nuggetsów marki. 

Powołując się na badanie przeprowadzone przez American Environmental Science and Technology Journal, przedstawiciele KFC zapewniają, że nowy proces produkcji mięsa z kurczaka przyczyni się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. 

Pierwsze testy „drukowanych” nuggetsów mają się odbyć jeszcze w tym roku w Moskwie. 

PS

W ramach promocji holenderskiej kampanii „Week Without Meat” rotterdamski lokal KFC przez cały tydzień serwował swoim klientom wyłącznie wegetariańskie dania.

PS2

W czerwcu 2019 roku KFC wprowadziło do swoich restauracji w Wielkiej Brytanii wegańskiego burgera o dość sugestywnej nazwie – „The Imposter”, czyli oszust. Zamiast tradycyjnego kotleta z kurczaka w potrawie znajdzie się tzw. quorn.

Komentarze

Polecane

Dzięki, link został przesłany

Zamknij

Serdeńko!
Lubisz już nasz fanpage?

Wystarczy kliknąć:

zobacz nasz fanpage >> Zamknij

Niech zapisze się
do newslettera!

Zostaw e-mail
i powolutku strzałeczka na guziczek!

Zamknij